Logga in

LED nu även på idrottsarenor

Publicerad
25 apr 2014, 12:37
| Uppdaterad
15 apr 2021

LED är nu även den dominerande ljuskällan när det gäller utomhusbelysning. Till och med inom den kraftigaste typen av armaturer, för idrottsarenor och flygplatser, finns det ett stort antal produkter på marknaden. När det gäller väg- och parkbelysning är LED närmast självklar.

Ett aktuellt exempel på att LED även är gångbart för de bäst krävande installationerna inom utomhusbelysning är fotbolls-VM i sommar. På futuristiska Corinthians Stadium, fotbollsarenan i São Paulo där flera av matcherna under fotbolls-VM kommer spelas, har lysdioder en avgörande roll för upplevelsen.

På utsidan av arenan kommer det finnas en stor LED-panel, 170 meter bred och 20 meter hög, vilket gör det till världens största LED-panel på idrottsarenor. Panelen är uppbyggd av 34 000 LED-punkter från Osrams dotterföretag Traxon, och kommer kunna visa resultat, bilder och videoklipp.

Inne på arenan finns det ytterligare fyra LED-skärmar, 30 x 7,5 meter, för resultat, slow motion-repriser och intervjuer. Fotbollsplanen lyses upp med Osram Powerstar HQI-TS 2000, som ger 5 000 lux och räcker upp till 3 000 matcher. Samtidigt är ljuskällorna få, vilket ger energibesparingar.

Även de mest krävande och kraftiga armaturerna finns alltså idag att finna som LED-belysning. Philips visade på mässan sin kraftigaste gatubelysning med en kapacitet på 121 000 lumen. När företaget demonstrerade den med 50 procent av effekten stannade de tusentals besökarna i mässhallen upp av det kraftiga skenet.

– Dagens arenalösningar med konventionella ljuskällor med ljusflöden på över 200 000 lumen kommer fullt ut att kunna ersättas med LED-lösningar när vi får LED-armaturer med ett ljusflöde på över 160 000 lumen, säger Fredrik Nyberg, Philips produktchef för utomhusbelysning i Norden.

Bara en bit därifrån, i Thorns monter på Light+Building, visades samtidigt en armatur med kapacitet på 210 000 lumen. Denna typ av produkter är avsedda för stora idrottsarenor där världens tv-bolag filmar med ljuskrävande slow motion kameror.

Joakim Knapp är kundansvarig för södra Sverige på belysningsföretaget Schréder.

– Vi har tagit det stora tekniska steget mot ökad effekt för en tid framöver, säger Joakim Knapp.
Han tror att det nu väntar en period med finjustering av design, ljuskomfort och ökad användarvänlighet med bättre styrning och kontroll.

Han berättar att dagens armaturer vad gäller energieffektivitet ligger på cirka 120-130 lumen per watt ur armaturen.

Den främsta utvecklingen gällande styrning av vägbelysning sker enligt Joakim Knapp inom signalen mellan armaturerna och kommunikationen med en huvudenhet. Det betyder starkare antennsignaler samt snabbare feedback till kundens datorer. En annan del som utvecklas är möjligheten att koppla vägkameror, trafikljus, olika infraröda rörelse censorer, med mera, till styrningen. Det ger en mängd nya funktioner.

Att ta del av den framväxande marknaden för utomhusbelysning med LED är även ambitionen för den svenska tillverkaren Fagerhult. Företaget satsar mycket på design och ljuskomfort i två serier av utomhusbelysning för villagator respektive bostadsområden och parker.

– Vi vill jobba med ljus för människor. Då handlar det om ljuskomfort snarare än verkningsgrad, säger Frank Augustsson, vd för Fagerhult Sverige.

Utan innovation hamnar vi i en utsatt position på marknaden. Vi vill erbjuda produkter för marknadens projekt som har fokus på ljuskomfort, kvalitet och samtidigt är kostnadseffektiva.
Frank Augustsson


Några ambitioner
om stora volymer har inte Bega, som representerar LED-belysningens absoluta premiumsegment. Företaget arbetar främst fram produkter för att ljussätta utomhusmiljöer som torg, fasader, monument och liknande.

Klaus Tappesser, designer på Bega, pekar på en ny takbelysning och berättar att företaget skapar LED-modulerna själva. Under det frostade glaset sitter dioderna extremt tätt i ett stort antal som gör att belysningen blir så jämn som bara möjligt.

Företagets produkter tas fram i tätt samarbete med främst arkitekter som håller på med prestigeprojekt där det krävs unika och spektakulära lösningar.

– Vi vill vara bäst, inte störst, säger Klaus Tappesser.

Glas och linser är viktiga beståndsdelar i LED-belysningens toppsegment. Inte minst när det gäller nedsänkt markbelysning som är ett område där Bega ser sig som specialister.

– Design är viktigt, men det börjar faktiskt alltid med ljusets funktion i vår produktutveckling.