Svenskar sparar el för miljön, inte för pengarna

Publicerad 6 feb 2014, 12:10

För första gången är det omsorg om miljön och inte den egna ekonomin som gör att majoriteten av svenskarna vill minska sin elförbrukning. Det visar en SIFO-undersökning om svenskarnas attityd till elförbrukning, gjord på uppdrag av energibolaget Eon.

Undersökningen visar på en tydlig trend. År 2011 svarade 38 procent att miljön var viktigast, år 2012 var siffran 40 procent och 2013 uppgav 51 procent att miljön är ett viktigare incitament än pengarna för att minska elförbrukningen.

Enligt Karin Jarl Månsson, vd för Eon Försäljning Sverige, gjorde svenskarna en liknande beteendeförändring i vardagslivet när vi tog ansvar för sopsortering och återvinning.

– Vi ser ett stort trendbrott i attityden till energieffektivisering. Vi vill helt enkelt i första hand minska vår elförbrukning för att värna om miljön. Människor vill dra sitt strå till stacken för att skapa ett hållbart samhälle, säger hon i ett pressmeddelande.

Kartläggningen visar också att svenskar vill vara effektiva, och att all el ska göra nytta. Men vi har svårt att göra någonting åt det. Närmare 80 procent av svenskarna uppger att de tycker att det är viktigt att ha koll på sin energiförbrukning.

Trots det säger sju av tio att de tror sig förbruka el i onödan.