Studenter fick energipris för elkontakt

Publicerad 28 jan 2014, 15:18

Två studenter, en konsult och Ikea fick Swecos årliga Hugopris, tidigare kallat Stora Energipriset. Jonas Halili och Oskar Kurtti, som studerar vid Högskolan i Halmstad, fick studentpriset för en smart grenkontakt som gör det möjligt att fjärrstyra belysning och elapparater via nätet. Ikea blev årets innovatör efter satsningen på solceller och ”hållbarhetskonsulten” Dennis Pamlin utsågs till årets inspiratör.

Priset har delats ut i 25 år och nu utökats till tre kategorier: Årets innovatör, Årets inspiratör och Årets student. Studentpriset går till bästa examensarbete inom hållbar utveckling.
Jonas Halilis och Oskar Kurttis elkontakt ingick i examensarbetet inom energieffektivisering. Än så länge finns den inte på marknaden.

”Deras smarta grenkontakt möjliggör fjärrstyrning av elapparater över internet. Den förbereder även konsumenten för den nya energimarknaden genom att möjliggöra prisoptimering”, skrev juryn i sin motivering till studentpriset och det medföljande stipendiet på 25 000 kronor.

– Vi har inte haft ekonomisk möjlighet att själva lansera den från prototyp till färdig produkt, säger Jonas Halili som nu arbetar med produktutveckling på Swegon.