Logga in

”Personer som tror att de har nödig kännedom kan missuppfatta”

Publicerad
6 nov 2019, 09:15

Kopplingsplinten X dyker upp gång på gång i Facebook-gruppen Elfel och väcker diskussion. Det handlar främst om handhavandeproblem, menar en tillverkare.

Innan vi skrev om det, hade ni fått någon negativ feedback på X-plinten?

– Nej, inte från elektriker då de vet hur produkterna installeras. X-plintarna infördes för 25-30 år sedan och på den tiden var det förbjudet i Sverige att använda lösa kopplingsklämmor bakom en apparat. Då användes X-plintarna frekvent för överkoppling av jord, tändtrådar etc, säger produktchef Robert Palm hos Schneider Electric i Solna.

Flera drabbades av strömgenomgång ”Den allvarligaste felsökning jag varit på gällande X”

Hade ni hört talas om att folk kunde göra fel på det här sättet som beskrivs i våra tidigare artiklar?

– Elektriker har inte problem med detta, men personer som tror att de har nödig kännedom kan missuppfatta.

Läs mer: En riktig elektriker ska klara att koppla en X-plint, men…

Vad får ni generellt för feedback på utformningen av X-plinten?

– Att det är positivt att ha överkopplingsmöjlighet på produkten då det sparar plats i kopplingsutrymmet bakom produkten. 

Oavsett vems felet är (om det rör sig om okunnigt hemmafix eller inte) så blir det en del fel. Vad tycker ni om det?

– Kraven borde höjas på vad som gäller vid nödig kännedom. Dessutom mycket viktigt att inte ”hemmafixare” installerar elprodukter och det bör tas upp redan i grundskolan, så att det sitter i ryggmärgen hur farligt det är om man inte har kunskap.

Viktigt att göra rätt: ”Våra anställda är beroende av vad andra gör”

Har ni sett något skäl att förtydliga märkningen på produkten för att minimera risken för den här sortens fel?

– Nej, vi har kopplingsschema på baksidan av alla brytare, och utbildade elektriker vet hur man installerar uttag. Dessutom har vi tekniska beskrivningar med kopplingsscheman till alla våra produkter på hemsidan och i våra kataloger där terminalernas märkningar och funktioner framgår tydligt.

– All nyinstallation skall också utföras av utbildad personal. Utbyte kan få göras av personer som har nödig kännedom. I båda dessa fall bör/skall de ha kunskap om samtliga märkningar på våra brytare.

– Funktionstest/kontinuitetstest skall göras efter installation av personal som har utbildning eller nödig kännedom. Den som inte har nödig kännedom får inte göra elektriska installationer.

Kunskap behövs: Var det slarv eller bedrägeri?