Logga in

Elbolaget: Ställ in värmepumpen för att hålla effekten i schack

Publicerad
7 maj 2025, 05:00

Mälarenergi råder kunder med värmepumpar att begränsa maxeffekten apropå den nya effektavgiften på elräkningen. Det här ska du tänka på för att slippa chockfakturor.

Läs också:
Glöm elräkning baserad på huvudsäkring – nu kommer effekttariffer

Roland Jonssons svala hus:
5 missuppfattningar om effekttariffer

2 000 av Mälarenergis 94 000 kunder betalar redan elen enligt den nya prismodellen med effektavgifter. Modellen gör att det blir viktigare för kunderna att vara medvetna om elanvändningen, för att hålla kostnaden nere.

– Många tycker att det är svårt att förstå vad effekt är och att det inte handlar om elbrist utan kapacitetsbrist. Därför informerar vi våra kunder om vad de ska tänka på, bland annat med värmepumpar, säger Per Barkström, enhetschef för nätmarknad på Mälarenergi.

Ni uppmanar era kunder med värmepumpar att se över inställningarna för att begränsa maxeffekten. Är det något som gemene man kan klara själv?

– Det är förstås olika, men det finns bra tekniska hjälpmedel, som appar där man kan göra inställningar. Effektavgiften tas ut under helgfria vardagar 07-19 och låter man värmepumpen värmas utanför de tiderna kan man hålla effekten i schack. De kunder som behöver mer stöd hänvisar vi vidare till Västerås stads energirådgivare.

Har elräkningarna blivit högre med effektavgiften?

– Ungefär hälften har fått lägre kostnader och hälften högre. Många har blivit mer intresserade av hur totalförbrukningen kan påverkas. Avgiften är kostnadsneutral för oss och ger inte mer intäkter.

Andra råd till kunderna är att sprida ut och flytta elförbrukningen för att undvika effekttoppar under de tider då avgiften gäller. Till exempel genom att köra diskmaskinen på kvällen och/eller på ekoprogram med lägre effekt samt att ladda elbilen med låg effekt under lite längre tid, än snabbt på hög effekt.

Läs också:
22 smarta hustips från elektriker för att spara el (och 9 lite mindre seriösa råd)

Från 1 september 2025 får alla Mälarenergis kunder betala effektavgift och senast 1 januari 2027 ska prismodellen gälla i hela Sverige.