Logga in

Vad hände efter det prisade kabelskyddet Tobias Hallander?

Publicerad
21 maj 2024, 11:16
| Uppdaterad
28 maj 2024

Hans montagelist för flexslang säljs av ABB och hans prisade kabelavslut av PM Flex. Tobias Hallander jobbar i dag som elektriker. Varför slutade han uppfinna?

Vi träffade Tobias Hallander första gången på Elfack 2019. Då stodg han i PM-Flex’ monter och demade ett kabelskydd med olika tillbehör som han tagit fram. Den produkten renderade honom publikens pris för bästa design på mässan.

Det var så det började:
Elektrikern Tobias satsade familjens besparingar på ett bättre kabelavslut – prisades

Ett par år senare var det dags igen. Tobias hade startat TM Elprodukter tillsammans med sin kompis Martin Strandberg och visade nästa uppfinning – en genomföringsplugg i plast som underlättade att dra flexslang genom stålreglar. Den följdes sedan upp av M-listen, ett annat tillbehör för förläggning av flexslang som numera marknadsförs av ABB.

Liten plastpryl sparar massor av tid:
Dra slang genom reglar – på fem sekunder

Men sedan blev det lugnare. Tobias kände att det var dags att dra ner på tempot.

– Det är inte alla som förstår vilken enormt massa jobb det är att ta fram nya produkter, från de första idéerna fram till du har grejen i produktion. Jag kände att det var dags att göra något som inte krävde så mycket av min vakna tid. Genomföringspluggen fick inte heller det stora genombrott som vi hoppats på, men M-listen går bättre. Eftersom det är ABB som säljer den så behöver jag inte engagera mig så mycket i det, berättar Tobias Hallander.

Så efter flera tuffa resor med att ta fram nya produkter tog han jobb hos kompisen Rikard Nilsson som driver RN Elteknik i Landskrona. 

– Jag har jobbat ihop med honom i flera olika omgångar och trivs så bra med det att valet egentligen var självklart när jag insåg att jag ville ut på fältet och skruva igen. Det blir nog åtminstone ett par år till, men hela tiden hämtar jag inspiration till nya idéer som jag tecknar ner i min lilla bok. Det är en hel del jag ser som kan göras bättre eller enklare och som skulle kunna förbättras med något nytt hjälpmedel. Tobias berättar att han för säkerhets skull investerat i en 3D-skrivare för att enklare kunna testa nya idéer i verkligheten.

Listigt värre:
”Det är så många funktioner i den här som andra har tappat”

RN Elteknik är en elfirma som sysslar med det mesta, från hästgårdar till industriinstallationer, så det är många typer av installationsjobb om nu kan ge inspiration till Tobias.

– Jag är en mästare på att hitta fel, men eftersom jag lovat min fru att ta det lite lugnare med nya projekt så får det dröja en tid innan jag är där igen. Men jag är bara 40 år så det finns mycket kvar att ge, konstaterar Tobias Hallander. Fast just nu är han riktigt nöjd med att vara tillbaka i ett 7-4 jobb.