Logga in

”Dosan fylldes med vatten och hela huset släcktes ner”

Publicerad
30 maj 2024, 11:04

Hon delar med sig av sitt arbetsliv på sociala medier och gillar att jobba på nybyggen. Möt Sandra Ottesen Lönnell, känd som ”Sandy the Sparky” på Tiktok. 

Text

Möt elläraren Peter Bühler:
”När man pratat med kunden har det krupit fram att det är gjort på hemmaplan”

Möt Håkan Svanström:
”En gång har jag av misstag kopplat loss nollan i ett fläktsystem”

Vad jobbar du med just nu?

– Jag och min kollega Oscar  hjälper till på en renovering, där vi har installerat larm och brandlarm. Det är många nya kontor, så det är många vägguttag till datorer som har monterats. 

Vad jobbar du helst med?

– Där jag är i livet just nu så trivs jag väldigt bra på nybyggena vi är runt på. Just att man är med från allra första början, får göra allt och det är nytt,  fräscht och fint. Man blir stolt när man är klar.

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– Det har inte med el att göra. Jag var fastighetsskötare innan jag blev elektriker och vi hade en jour. Jag åkte ut på en utryckning och det var en jättestort byggnad med sju våningar där hela källaren var fyllt med avloppsvatten. När jag stod där och dammsög upp bajskorvar kände jag bara ”Nej, I did not sign up for this shit”.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Det hände faktiskt en grej hemma i våras. Vi skulle tvätta av fasaden och det satt en dosa en bra bit upp på väggen, som hade satts upp av de som bodde här innan oss. När jag kikade såg jag att det var rätt klassning, kablarna gick in och det såg tätt och fint ut. Men jag var ju faktiskt inte uppe och klättrade, utan bara körde på. Men det var ju hål i hela ovansidan på dosan, så dosan fylldes med vatten ganska kvickt och hela huset släcktes ner.

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag tränar mycket löpning och mixar det med styrketräning och yoga.  Det är en schysst kombination.

Vad stör du dig på?

–  Egentligen det här att det är lite mycket gamla rykten om elektriker som lever kvar. Bland annat det här om att alla elektriker tjänar så mycket pengar. Och sen det här ryktet med att alla elektriker skitar ner så mycket och inte städar efter sig. 

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Milwaukee:s bandsåg. Den är ju häftig, men det som är najs är att det inte blir någon värmeutveckling. Det blir nästan bara lite damm istället för fnas, och det blir snyggt.

Klipper du eller sågar du fasskenor?

– Klipper, jag gillar inte fnas. 

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Det beror lite på vad man har gjort. Men framförallt är det kontinuitetskontroll, spänningskontroll och sen om det är större så är det isolation och meggning. 

Dold talang?

–  Jag är dubbelhänt, vilket är ganska praktiskt. Blir man lite trött i ena handen eller armen så tar man den andra.

Vad är det första du gör på morgonen? 

– Dricker kaffe i fred, annars är jag som en nyvaken grizzlybjörn. 

Båten Octavia (till höger). Bild: Privat

Bästa musiken att jobba till?

– När jag jobbar lyssnar jag på P3. För det första är det skönt att någon annan bestämmer musiken, sen blir man även uppdaterad med nyheter. 

Senaste hemmafixet?

– Jag och min man har köpt en 21-meters lång stålbåt som vi håller på att renovera till ett eventuellt framtida boende. Det är en gammal militärbåt som vi har fixat med sedan i höstas. Hon heter Octavia.

Vilken kollega vill du hylla? 

– Oscar. Vi är ett litet arbetslag och vi kompletterar varandra bra. Vi skrattar mycket ihop, för han är så jävla rolig, vilket behövs ibland när det är lite tufft.

Vad läser du helst i Elinstallatören?

Octavia är redan fullt funktionell för resor över helgen. Bild: Privat

– Jag läser ofta de här kortare intervjuerna. Det är lagom lång läsning och tycker att det är en väldigt trevlig grej. Att få båda sidorna av en person. 

Möt Anders Eriksson:
”Han klippte av halva värmekabeln och tejpade ihop änden”

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Något vegetariskt. Just nu har jag gjort väldigt mycket lasagne i olika former och testat mig fram med olika ingredienser.