Logga in

Så funkar huset utan värmepump och radiatorer

Publicerad
29 apr 2024, 07:59
| Uppdaterad
25 apr 2024

I Ingemar Anderssons hus i Glimåkra i nordöstra Skåne finns varken radiatorer, värmepump eller golvvärme. Han har listat sina energilösningar i sex punkter.

1. Fastigheten består av en huvudbyggnad på 160 kvadratmeter, ett förråd på 60 kvadratmeter och ett orangeri på 15 kvadratmeter.

”Det vi gör är att koncentrera instrålningen”
Upp till 50 procent värme istället för värmeförlust i ny svensk solcell

Han tillverkar vätgas på sommaren – och klarar vintern med bränsleceller i källaren
Skippar elnätet – med bränsleceller i källaren

FTX-systemet med en motströmsvärmeväxlare, REC-Temovex 400S-EC, suger ut den gamla varma luften från badrum, kök och tvättstuga och lämnar 85 procent av värmeenergin till inkommande friskluft, som tillförs via ventilationsluftens tilluftsdon i sovrum och allrum. På vindsbjälklaget ligger två spirorör, ett på norra sidan av huset för inblåsning av luft och ett på södra sidan för utsugning från kök, två badrum och tvättstuga.

På garagetaket hemma hos Ingemar Arvidsson i Glimåkra finns åtta solfångare Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

2. På garagetaket finns åtta solfångare, av märket Lesol 5, för att värma varmvattnet, här sitter också sju elproducerande solcellspaneler med en effekt på 405 watt, på huvudbyggnadens tak finns hela 34 solcellspaneler med 210 watts effekt samt 5 paneler med solceller med en effekt på 250 watt.

3. Ventilationsluften, som tas in på ett ställe, passerar ett filter och förvärms eller förkyls i en ”ventilationskylare”. Genom den cirkulerar en spritblandning i 180 meter slang nedgrävd på en meters djup i gräsmattan. Cirkulationspumpen styrs manuellt beroende på behovet av värme eller kyla. 

”Kakelugnen är en fantastisk uppfinning”, menar Ingemar Arvidsson. Foto: Mathilda Ahlberg/BILDBYRÅN

4. Om inte kakelugnen kan hålla värmen startar FTX-aggregatet automatiskt en cirkulationspump som hämtar varmvatten i solfångartanken. Vattnet värmer tilluften i FTX tills värmen tillbaka igen.

5. Energin från solvärmen lagras i två ackumulatortankar på vardera 1 300 liter. En eldriven varmvattenberedare på 100 liter finns också för att säkra att varmvattentemperaturen inte går under 60 grader för att förebygga legionella.

Här är några av de bästa råden för den som tänkt installera solceller
6 konkreta råd till solcellsköparen

6.I solfångartanken sitter en elpatron, inställd på 40 grader, som aktiveras på vintern då ingen laddning sker från solfångarna.