Logga in

”Lösa kabelskarvar som bara väntade på att starta en brand”

Publicerad
23 apr 2024, 07:43

När Lars Olsson började skicka in elfelsbilder till tidningen var det med hopp om bättring därute i stugorna. Ouch! Här berättar han vad som händer när de som fuskar fuskat för mycket – men också om när han själv släckte ner en hel biograf.

Vad jobbar du med just nu?

– Vi gör mindre projekt med ombyggnader och renoveringar. Vi installerar nätverk åt Engelska skolan i Norrtälje, Liljeholmen och Österåker. Och så jobbar vi med en brandskada på Sveavägen.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Ett av de värre elfel jag sett hittades för att de som fuskat hade fuskat för mycket. Det var under en villarenovering i Bromma. Vi mätte jorden i köket och upptäckte att det inte fanns någon jord. När jag klev upp på vinden och började skotta i isoleringen hittade jag orsaken. I det torra sågspånet låg lösa kabelskarvar som bara väntade på att starta en brand. Där hittade vi också jordledaren som de inte hade skarvat. Kabeln satt alltså i uttaget men den ledde ingenvart.

Läs hela artikeln om felen som Lasse beskriver
”Jag förstår att man inte alltid vet orsaken till villabränder”

På elfelsjakt i Spånga:
Svårupptäckt fulel stod husägare dyrt

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Jag gör en del energimätningar på fastigheter och då tittar vi i slutändan på om man kan säkra ned för att spara pengar. I en fastighet för några år sedan gjorde jag som jag brukar och mätte användningen över en veckas tid för att se vad det fanns för laster. Det visade sig att jag kunde säkra ner från 125 till 25 Ampere. Jättebra, tänkte jag, det här sparar kunden en massa pengar. Sedan visade det sig att det var en gammal biograf som bara hade visningar några gånger i månaden i fastigheten. När de startade upp sina projektorer så sköt de huvudsäkringen. Där gjorde man bort sig litegrann. Det jag tog med mig var att en mätning också behöver kompletteras med ett snack med fastighetsägaren om vilken verksamhet som bedrivs.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag jagar och fiskar och har lantställe ute i Årsta havsbad. Det blir mycket promenader till havet och fiska med båten. 

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag går på gym där jag motioncyklar och lyfter vikter. Promenader på kvällarna.

Vad stör du dig på?

– Jag stör mig på att vi inte får ordning på elinstallationerna i landet. Problemet är att det bara är vi som är seriösa som är anmälda till Elsäkerhetsverket. De oseriösa går inte att komma åt. Så mycket elfel som vi hittar undrar jag varje gång det brinner om det inte var dålig el som låg bakom.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Spänningsprovaren med amperetång.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Jag följer mallar och riktlinjer som finns, med installationsmätning och meggning.

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Vi brukar klippa, inte såga.

Första du gör på morgonen?

– Tar en kopp kaffe.

Melodi- eller rockfestival?

– Rockfestival.

Senaste hemmafix?

– Krattade löv på sommarstugan.

Vilken kollega vill du hylla?

— Fredrik Byström Sjödin, honom är jag imponerad av.

Porträtt: Fredrik Byström Sjödin
”Besserwisser? – Det beror på vem du frågar”

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Jag bläddrar igenom det mesta. Men elfelen läser jag alltid. Jag har skickat in elfel till tidningen i många år. Jag trodde, när jag själv började uppmärksamma alla elfel att det skulle bli bättre, men det har bara blivit värre. 

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Jag är jägare och om jag kan bjuder jag på vilt. Jag gör allt från att skjuta till att stycka själv och bjuder gärna på rådjur, hjort eller älg.