Logga in

”Det var första och sista gången jag kopplade in en pump utan motorskydd”

Publicerad
5 apr 2024, 05:00

Hon gillar att installera smarta hem-system och har länge varit en av de mest aktiva i facebookgruppen Elfel. Men vad är egentligen det värsta hon har stött på? Möt Andrea Van Sand, elektriker från Borrby.

Text

Vad jobbar du med just nu?

–  Just nu har jag lite små saker på gång, men jobbar även på ett större projekt. Det är ett mindre hyreshus som är nybyggt där vi har installerat bergvärme i kombination med solfångare för att minimera driftskostnaderna. Till och med ventilationssystemet är uppbyggt för att återvinna värme.

Möt Jonatan Johansson:
”En splitterny skaltång är alltid något man går igång lite extra på” 

Möt Thea Carlsson:
”Det var bara att klippa upp alltihopa och börja om”

Vad jobbar du helst med? 

–  Jag gillar att klura ut intelligenta styrningar och att integrera smarta hem-teknik i olika områden. I projektet jag jobbar med just nu har vi sett till att hyresgästen kan se direkt i sin mobil hur mycket värme och vatten de förbrukar, plus elförbrukningen. Jag har installerat elektroniska vattenmätare och elektroniska energimätare som kommunicerar med ett system.

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– För några år sedan besiktade jag en nybyggd villa utanför Malmö. Bland annat fanns uttag och brytare som inte var kopplat någonstans. De hade även satt halogenspottar rakt in i brännbar isolering. Det visade sig att de som satte upp det hade förfalskat sitt certifikat.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Jag skulle koppla en vattenpump till en nyborrad brunn vid en sommarstuga. Företaget som borrat hade inte levererat hela utrustningen, bland annat motorskyddet. Men det fanns en del hantverkare på plats som behövde vatten. I stress kopplar jag pumpen utan motorskydd. Någon j-a sten fastnade i själva pumphjulet och motorn brände sönder eftersom det inte fanns motorskydd. Det var första och sista gången jag kopplade in en pump utan motorskydd.

Andrea gillar även att gå catwalk och har deltagit på några fashion shows. Här poserade hon för en populär klädbutik i hennes trakt. Bild: Privat

Hur kopplar du av efter jobbet?

– För mig är det promenader i skogen och vid havet som gäller. Sen gillar jag att spela Wordfeud  på mobilen. Jag älskar även att baka bröd och kakor. 

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag gillar yoga. Jag brukar köra en kombination av yoga och annan träning varje morgon. Det är bra för musklerna och man håller sig rörlig.

Vad stör du dig på?

– Att folk bara tittar på pengar. Allt ska vara så billigt som möjligt och själva balansen mellan pris och kvalitet finns inte längre. Folk missar att man får det man betalar för.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Mina händer skulle jag påstå. Sen gillar jag en presstång för ändhylsor. 

Klipper du eller sågar du fasskenor?

– Jag brukar klippa för att undvika att det blir sågspån i själva skenan. Jag vill inte ha något som sticker ut när man sätter på avslutningsplasten. Det finns inget värre än när det sticker ut någon metallbit. 

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Med en vanlig spänningskontroll, att alltid dubbelkolla innan man slår på strömmen. I nyinstallationer är det såklart alltid en kontinuitetsprovning också.

Dold talang?

–  För mig har det varit enkelt med matematik redan under skoltiden. Jag har även fotografiskt minne, vilket är ganska praktiskt när man ska komma ihåg var en kopplingsdosa sitter.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Det är att jag försöker minnas mina drömmar under natten, det är alltid väldigt spännande. Efteråt är det såklart lite yoga och rastning av hundarna. 

Bästa musiken att jobba till?

Senaste hemmafixet. Bild Privat

– Just nu är min favoritartist Medina från Danmark. Hon har en fantastisk röst och jag gillar det danska språket. 

Senaste hemmafixet?

– Jag har byggt en carport och installerat solceller på taket.

Vilken kollega vill du hylla?

– Min kollega Bosse Börson. Han vet exakt vad han gör och är alltid på gott humör. 

Andrea Van Sand:
”Sa bara pang och det blev mörkt”

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Vad som händer i branschen. Det är alltid spännande att se vad som pågår. 

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Chilli Sin Carne.