Logga in

Mathias Hultman: ”Det var då jag fick med mig porslinet i bottendelen”

Publicerad
28 mar 2024, 08:49

Allt såg schysst ut, till dess att Tiktok-elektrikern lossade säkringen och fick med hela passdelen. Vad hade hänt och varför hjälpte inte en PK-nyckel?

I gruppen Elfel delade Mathias Hultman, aka ”the Spark man” på Tiktok, en kort video. Denna visade när han skruvade ur en huvudsäkring hur passdelen gått sönder och följde med. Men vad var det som hade hänt?

Läs också:
Vad säger kunderna om att du tiktokar?

Läs också:
”Därför byter jag alltid torix mot wago”

– Det som hänt var att en kund ringde och sa att de saknade el på sin gård. När jag kommer till plats så visar det sig att den mätarstolpe som skåpet sitter på har ruttnat och lagt sig ned. Efter att vi brutit strömmen reste jag upp den tillfälligt och kollade huvudsäkringen. Det var då jag fick med mig porslinet i bottendelen när jag skruvade ur säkringen, säger Mathias Hultman. 

Elektrikern säger att det inte tillhör vanligheten att det här händer, men påvisar lite att yrket innehåller en hel del överraskningar. 

– Jag tyckte det var kul att bara porslinet släppt, för annars såg allt jättefint ut. Men eftersom det är passdelen som bestämmer hur stora säkringar du kan få in innebär den trasiga delen att du skulle kunna sätta in en 50 A.

Mathias Hultman

Men hur vanligt är det att dessa passbitar går sönder? Och hur problematiskt är det när det sker? Mathias Hultman säger att det inte är något som sker dagligen, och då inte på det sätt som skedde här på gården.

– Jag stöter kanske på det någon gång per år, men då är det oftast att bottendelen spruckit. Om det är en säkring som belastas mycket blir den ju varm och det mattar porslinen, är man då lite våldsam är den lätt att ha sönder. 

En kommentar till Facebook-inlägget påpekade att det bara var att använda en PK nyckel, men även om det är ett ypperligt verktyg menar Mathias Hultman att det inte är rätt i det här fallet.

– När man använder en PK nyckel, som då har två piggar i änden, är det för att vrida ur passbiten som i botten är gängad. Men i det här fallet hade ju porslinet släppt från själva bottendelen med gängan. Så här blev det att slå av inkommande el och sedan ta en vanlig näbbtång för att skruva ur den. Det behöver inte vara så avancerat, så länge man bara löser problemet. Det viktiga är ju att veta att det är strömlöst, säger han.

Ytterligare en kommentar menade att det stressande i situationen var att inte tappa delarna man plockar ut – för att det kan innebära risk för kortslutning med påföljande fara. Dock ser Mathias Hultman inte att det skulle vara något stort problem

– Nej, verkligen inte. Porslinet kan ju inte kortsluta något då det är ett icke ledande material. 

För vissa elektriker kan det tyckas banalt att man som yrkesman lägger upp videos som visar det som är en vanlig vardag för många. Men Mathias Hultman säger att han ser det som en möjlighet att kunna förmedla just vardagsproblem och föra diskussion om dem. Detta samt att han gärna ser sig lite som en schysst storebror man kan fråga vad som helst.

– Det är därför jag vill finnas på sociala medier. Jag vill jättegärna förmedla den kunskap jag har. Det är inte så att jag vill påstå att jag är allvetande, utan jag svarar om jag kan – och kollar upp det jag inte vet. Det viktiga är att få ha en diskussion kring hur man kan göra i olika situationer. För det ska man veta att det finns många vägar för att nå samma mål. 

Och det är många som vill dryfta funderingar med elektrikern. Ofta kommer det frågor om hur man ska gå tillväga i vissa situationer, där den frågande inte anser att det är ”lättare” att få svar på sociala medier.

– Det är många som skriver på Instagram och Tiktok och frågar: Jag skulle göra så här och då hände det här – varför? De kanske går i skolan, men frågar mig. Där är det många som säger att de inte fått något bra svar från läraren, eller kanske så att läraren inte förklarat på ett sätt som de anser är förståeligt.

Läs också:
Tiktok-filmen och firmabilen som cheferna inte tålde

Att vara en typ av mentor har dock fått Mathias Hultman att öppna en dörr på glänt, kanske skulle  han prova på att axla lärarmanteln på riktigt?

– Jag har tänkt många gånger att jag kanske ska ta en dag i veckan som yrkeslärare. Vara någon som kan visa hur det praktiska är. Jag kan säga såhär: jag är öppen för förslag från skolor, säger Mathias Hultman.