Logga in

Hur blir det med slitage på en elbilsladdare som lånas ut?

Publicerad
29 feb 2024, 10:12

Hallå där Johannes Boson på Charge Amps. Vad tänker ni om studenterna som låter privatpersoner låna ut sin laddbox via en app? Kan det slita mer på laddboxen?

Ett initiativ där laddbox-ägare lånar ut sin box till andra låter strålande, men innebär det här att utrustningen slits mer än tänkt? Vi ställde frågan till Johannes Boson, vd på Charge Amps.

Läs också:
Hur tar man betalt när man lånar ut laddboxen till främlingar?

Läs också:
8 tips till dig som vill installera laddboxar

– Våra boxar är testade för kommersiell användning och vi säger att de har en livslängd på 15 år vid normal användning. Det som vi räknar som normalt är åtta timmar om dagen vilket är mer än vad de flesta gör. Så att dela med sig av laddboxen på ett sånt här sätt ser vi inga problem med.

Johannes Boson säger att de tycker att allt som driver på elbilsanvändandet är positivt och tycker det är kul att det lanseras nya tjänster som gör det lättare att äga och köra elbil.

– Våra produkter är en viktig del i det nya ekosystemet som växer fram och vi ser flera möjligheter där våra produkter kan vara med. Vi har många diskussioner kring flexibilitetstjänster och med olika aktörer som vill komma in och styra laddboxen.

Läs också:
Quiz: Vad kan du om elbilar egentligen?

Men om man nu som privatperson väljer att hyra ut sin box, kan det påverka garantin? 

– Nej, det gör det inte. Den här typen av användning kommer inte vara värre än om man skulle sätta upp en av våra laddboxar i ett garage eller liknande. Och den typen av användning ska den ju hålla för. Snarare ser vi att det här kan bidra positivt och ge en ökad tillgänglighet till laddinfrastruktur som inte är hemma, säger Johannes Boson.