Logga in

Här är rösterna som ser en framtid i solcellsbranschen

Publicerad
26 feb 2024, 05:45
| Uppdaterad
23 feb 2024

Inflation och räntechock dämpar investeringarna i solceller. Men det finns goda framtidsutsikter. På solcellsmässan Elmia Solar hittade jag flera aktörer som ser vägar till framgång. 

De dystra signalerna på solcellsmarknaden är många men läget bland landets elinstallatörer är långt ifrån nattsvart, inte heller i andra delar av branschen.

Jag har precis besökt den nya solcellsmässan Elmia Solar i Jönköping och här saknades minsann inte framtidstro. Bland utställare och besökare fanns tillverkare, leverantörer, konsulter, grossister och det stannade inte med solceller utan det snackades mycket om batterier och om samspelet däremellan, om fastighetens hela energisystem. Något vi märkt under lång tid är att det kommer allt fler aktörer, tjänster och produkter som hittar en liten skärva i den nya framtiden som de vill satsa på.

Läs också:
Alla ville läsa om elfirman som slutat med vägguttag

Batteritillverkarna Ferroamp och Enequi presenterar nyheter på löpande band kring hur företagens produkter kan användas och bli en del av hela elsystemet.

När vi livepoddade från en scen på Elmia deltog till exempel Martin Lovén, försäljningschef på Enequi i ett samtal om hur man tjänar pengar på batterier.

I ett annat poddsamtal om trender och framtiden för solceller gästades vi av Tobias Linde, Longi Norden, Tim Ljunggren, grossisten Senergia och Haoge Li från grossisten Besway.

De talade om trender när det gäller solcellstyper och om hur fler vill ha batterier till solcellerna. Tre röster – tre positiva signaler om framtiden.

Visst har efterfrågan på solceller bland privatpersoner mattats rejält då hushållen brottas med inflation och höga räntor. Men från offentliga och kommersiella aktörer finns fortfarande en viss efterfrågan. Och långsiktigt är hela solcellsbranschen övertygad om att det kommer att ta fart igen.

Sen har vi som nämnts batterierna med kringtjänster, som stödtjänster, vilket är en marknad som växer i rekordtakt. Även om rätten till grönt avdrag just nu har ifrågasatts, blir batterier under rätt förutsättningar en bra affär.

Läs också:
Marknaden för solceller viker – batterier blir elfirmornas nya guld

Installatörerna märker i stort att marknaden dämpats, hur kraftigt beror på ort och nisch.

Men det är viktigt att satsningar fortfarande görs så vi inte låter landets framtidsbransch gå under av en tillfällig svacka.

Lyssna på Elinstallapodden om hur man tjänar pengar på batterier: