Logga in

Sju råd för att snöröja solceller

Publicerad
13 nov 2023, 05:59
| Uppdaterad
14 nov 2023

Solceller som täcks av snö tappar produktion och tyngden kan skada solcellerna. Men snöröjningen i sig kan också vara skadlig. Hur ska man gå tillväga för att få bort snön? Nu finns svensk forskning som ger tips om hur man gör.

Rise-forskaren Mattias Lindh och hans kollegor har i projektet Snövis studerat solcellsinstallationer i norr. Det finns inga enkla svar eftersom de lokala förhållandena kan variera stort – till exempel vindstyrkor och exponering av snö. Vid beräkning av snölaster är det bra att tänka på att snön sällan lägger sig jämnt över taket.

”Vi tittade också på metoder med ytbeläggningar som ska få snön att glida av, men de vi testade fungerade inte alls. Värmning på olika sätt fungerar bättre, men har nackdelen att det drar el.”

mattias lindh, forskare rise

Mer om utmaningarna:
Solceller i norr: ”Tunga drivor kan krossa paneler”

Läs också:
Här är lutningen för solcellerna från Malmö till Kiruna

Fem råd till den som ska bygga en solcellsanläggning som ska snöröjas

  1. Utforma solcellsanläggningen så att den möjliggör snöröjning av taken. På vissa tak behöver man skapa gångar mellan solpanelerna, så att det går att snöröja mellan dem. Det kan behövas fria zoner längs takkanterna. Det är också viktigt att se till att snö inte kan fastna på taket. Undvik att placera solcellerna där drivor brukar bildas.
  2. Om man väljer att röja snö från modulerna – var försiktig då alla skador inte syns med blotta ögat!
  3. Välj en skonsam metod utan vassa kanter eller direkt kontakt med anläggningen, och som inte medför ökad belastning på modulerna vid snöborttagningen. Du bör inte under några omständigheter gå på modulerna.
  4. Det är svårt att ta bort all snö och is från modulerna – lämna i stället några centimeter snö kvar för att undvika att komma i direktkontakt med modulerna vid snöborttagningen. På så sätt minskar risken för anläggningsskador.
  5. Ta bort snön innan det bildas skare eller is, gärna innan töväder, då kan det milda vädret också smälta undan den sista snön.

Två metoder för att snöröja själv

För privatpersoner rekommenderar Mattias Lindh att bara snöröja om det är absolut nödvändigt. Att arbeta på tak kan vara farligt, och många gånger smälter snön bort under vårvintern inför säsongen då solel börjar produceras. För de som ändå vill snöröja själva finns två etablerade metoder:

  1. En lång takraka med teleskopskaft, för att dra ner snön från taket. Passar när snön är tyngre.
  2. En snöhyvel med plasthjul som puttar ner snön. Passar vid lättare snö.

Det finns även andra innovationer som tagits fram för snöröjning av solceller. Forskarnas studier visar dock att inte alla är att rekommendera. Teknik med roterande borstar riskerar till exempel att borsta för hårt.

– Vi tittade också på metoder med ytbeläggningar som ska få snön att glida av, men de vi testade fungerade inte alls. Värmning på olika sätt fungerar bättre, men har nackdelen att det drar el. Det krävdes också avancerad och dyr elinstallation, säger Mattias Lindh.

Här hindras snö från att glida av. Foto Rise

Solcellernas lutning rekommenderas vara högre i norr än i söder, eftersom solen står lägre. Men även här gäller det att vara försiktig. I sina studier har forskarna sett att det finns en koppling mellan lutning och snöansamling. Så det gäller, återigen, att tänka igenom placeringen väl.

– Det är inte så förvånande egentligen, att något som sticker upp håller kvar snötäcket. Särskilt om solcellerna lutar direkt mot taket. Nu när solpaneler blivit billigare kan det vara mer ekonomiskt att lägga dem längs med taket, säger Mattias Lindh som hoppas att de nya kunskaperna ska leda till att fler solcellsanläggningar byggs i norra Sverige.

Läs också:
Därför lönar sig solceller i norr trots snö och vind