Logga in

”Köp inte moduler med plånboken – gör det med hjärtat”

Publicerad
22 aug 2023, 15:36

Uppmaningen från solcellsexperten Johan Lindahl handlar om att solcellsmoduler reas ut i Europa efter att USA lagstiftat mot produkter tillverkade av slavarbetskraft i Xinjiang. Men att skilja ”goda” solceller från ”onda” är inte det lättaste.

Under pandemin sköt priserna på solceller i höjden då efterfrågan vida översteg utbudet. Men just nu är situationen det omvända. Det kan framstå som positivt då priserna på paneler går ned. Men det finns en baksida enligt solcellsexperten och generalsekreteraren för den europeiska solcellsbranschen, Johan Lindahl, som nu gått upp med en personlig uppmaning om att rata dessa rea-paneler.

Läs också:
”Bort med momsen på solceller”

Läs också:
”Den stora utmaningen om man går off grid är att gå on grid igen”

”Från botten av mitt hjärta uppmanar jag er att ordentligt konsultera ert samvete!”, skriver han i ett inlägg på Linkedin.

Skälet till att modulpriserna är billiga kommer delvis av att USA börjat avvisa stora volymer på grund av ny lagstiftning. Denna stoppar produkter som kan härledas till uiguriskt slavarbete i Xinjiang. Det är alltså dessa USA-ratade moduler som nu leder till Europa-rea.

– Det som händer ugiuerna är nästintill av vad nazisterna gjorde mot judar. Därför är det så viktigt för företag som köper in, alltså grossister och installatörer, att säkerställa att det är schyssta produkter man köper, säger Johan Lindahl till Elinstallatören. 

Att få ett lågt inköpspris kan vara lockande, inte minst med tanke på inflation och kostnadsökningar i andra led som äter upp marginal. Men Johan Lindahl hoppas att företagen ska kunna höja blicken från prislappen. Så hur ska de agera?

– Att ställa ursprungskrav är det viktigaste. Transparensen i branschen är dålig och den har minskat sedan de första rapporterna om hur det stod till i Kina kom. Med det sagt är det långt ifrån allt i Kina som är kopplat till slavarbete, men en stor del av råvarumaterialet kisel och kvarts kommer från Xinjiang, säger Johan Lindahl. 

Men går det att skilja moduler producerade på ett ok sätt och de som inte är det? På den frågan svarar experten att det är jättesvårt att försöka bena ut vilka som kan vara schyssta då det i dag saknas säkerställda sätt att spåra dessa. 

Att Europa inte har någon lagstiftning liknande den amerikanska innebär att det alltså finns ett fönster för producenter att sälja dessa refuserade moduler med tvivelaktigt ursprung, dock finns det flera bakomliggande orsaker till att priset just nu är så lågt.

– Det här glappet till dess att Europa fått lagstiftning på plats innebär att paneler omdirigerats till Europa och då dumpas priset. Men det finns även en väldigt stor global överkapacitet som bidrar. 

Läs också:
”En bekräftelse när Tesla kom ett par veckor efter vår lansering”

Och det här är ytterligare problematiskt enligt solcellsexperten för europeiska producenter. Den europeiska branschorganisationen har undersökt bland sina medlemmar och där framgår det att lagerlokalerna är fulla. Så pass att samtliga stoppat produktionen för att de inte får sina paneler sålda. Rea-priset på de kinesiska stoppar effektivt. 

– Vi har inga konkreta bevis, men timingen allt det här sker i är väldigt dålig för Europa. Att prisdumpningen kommer precis när vi nu börjar få saker på plats och EU-kommissionen har fått till vissa stödfunktioner. Det här skrämmer bort investerare och vi kommer att få se konkurser bland de europeiska tillverkarna. Vi tror prisraset är en koordinerad och medveten strategi från Kina. Vi kan inte vara naiva – vill vi ha en europeisk marknad måste man ta tag i det här nu, säger Johan Lindahl