Logga in

”Ibland vill jag bara klippa med dostången fastän jag inte behöver”

Publicerad
14 aug 2023, 09:00
| Uppdaterad
11 aug 2023

Hon minns med fasa fredageftermiddagen när några #§%&! körde håltagning genom fem stigare, njuter av perfekt klippta halvcirklar och gillar sitt jobb som sjukhuselektriker. Möt Sofia Österberg från Stockholm.

Olika elsaker kan gå snett på sjukhus. Foto: Privat

Vad jobbar du med just nu?

– Jag är anställd av Coor som har hand om driften på sjukhuset S:t Görans i Stockholm, jag har hand om alla felanmälningar gällande el. Allt från att en lampa inte funkar till att felsöka elfel eller planera en sal med nydragen el. Att vara på samma ställe är skönt, fritt och nära hem. Det är också spännande och socialt att jobba på sjukhus, att möta läkare och patienter.

18 snabba med Johanna Jalkstam
”Jag varken klipper eller sågar fasskenor”

Och med Patrik Hedlund
”Jag visste inte vad ett kapillärrör var, så jag klippte av det…”

Vad jobbar du helst med?

– Det jag jobbar med nu känns väldigt bra, som ett mellanläge mellan bygge och service. Jag uppskattar att få göra finlir, men också få gå ner och bli skitig och borra i en kulvert.

Tillvaron på sjukhuset är spännande på många sätt. Foto: Privat

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Jag jobbade på ett stambyte för ett år sedan, det var fredag eftermiddag och vi planerade för att gå hem. Och så var det några som hade kört i gång håltagningen fast de inte skulle. De hade kört rakt igenom fem stigare, alltså matningen till fem olika lägenheter som stod helt utan el. Den fredageftermiddagen blev ganska lång.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– För bara för några veckor sedan kom en felanmälan på en lampa som inte gick inte att tända. Jag kollade drivdonet, bytte ljuskälla, mätte centralen, beställde ny armatur, borrade upp den och när jag var klar med allt – då hittade jag knappen som tände lampan. Det är en yrkesskada, man tror alltid att fel beror på något och går på det mest komplicerade direkt.

På Tiktok heter Sofia Österberg strong_stuff.

Vilka sociala medier-konton tycker du man ska följa?

– Mina! På Tiktok och Instagram heter jag strong_stuff. 

Sen tycker jag man ska följa två coola tjejer på Tiktok som visar upp sitt dagliga jobb som elektriker: Mittelektriskaliv och Leaerlandsen.

– Sedan skulle jag också på Tiktok rekommendera mina två vänner i Elektrikerpodden, en härlig blandning av humor och lärdomar inom elbranschen. De har även en stor podd där jag haft äran att vara med på ett avsnitt.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag kopplar inte av så mycket utan jag går och tränar. Löpning, crossfit, padel och en ny tävlingsform som heter hyrox. Det är en tävling med fasta moment, man springer åtta stycken en-kilometare, mellan varje intervall är det ett styrkemoment, till exempel dra tung släde. Man måste klara av tunga vikter men samtidigt vara snabb och uthållig.

Vad stör du dig på?

– Dels stör jag mig på prestigen många kan ha. Jag är inte sen med att säga att jag inte kan, jag vill bara lära mig. Men många tycker att de kan allt och ska göra på sitt sätt. Och dels så stör jag mig på att vi bara två procent tjejer i branschen. Det är höjda ögonbryn, chockartade reaktioner när man kommer ibland och lilla gumman-fasoner. Särskilt när man var ny. Själv har jag mycket skinn på näsan och gillar hårdare jargonger, men jag tycker inte att man ska behöva ha det. I takt med att självförtroendet växer blir det lättare att hantera.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Blåtången – och dostången. Det är något med dostången, att den gör en perfekt halvcirkel, så ibland vill jag bara klippa med den fast jag inte behöver.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning

– Det gör jag med min Fluke, sedan har vi också ett större mätinstrument, en megaohm meter, som vi använder om det är lite större projekt.

”Jag har en ny kollega som heter Karim och han är motsatsen till det jag sa att jag störde mig på. Han är prestigelös, lär sig gärna och lär ut. Tar allt med en klackspark och jobbar på.”

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Det var det länge sedan jag gjorde, men jag skulle såga. Känns som att det är lättare att få kraft och att få det rakt.

På väg mot en muscle up? Foto: Privat

Dold talang?

– Jag kan göra muscle ups – alltså pull ups där man även häver sig upp ovanför stången med raka armar. Det var rätt konstigt, jag låg och halvsov efter jag försökt lära mig rörelsen på gymmet och så klickade det i hjärnan: ”Nu kan jag det”. Man kan öva och öva, men det måste hända i hjärnan också.

Första du gör på morgonen?

– Dricker kaffe. 100 procent av morgnarna. Sedan äter jag, att få äta är en anledning till att jag går upp. Gröt och proteinpulver, bär och mjölk.

Melodi- eller rockfestival?

– Melodifestivalen för att mina barn älskar det. Men de hade hellre velat att Finland vann än Sverige i årets Eurovisionfinal.

Bästa musiken att jobba till?

– Jag lyssnar alltid på P3 Morgon. En kombo av prat, skratt och musik. Men mitt favoritband är Imagine Dragons.

Senaste hemmafix?

– Jag tog bort en dimmer som inte fungerade och kopplade rätt i några trappbrytare som var felkopplade.

Han syns också mycket i sociala medier
”Det stack upp en mobilkamera bakom kyldisken”

Vilken kollega vill du hylla?

– Jag har en ny kollega som heter Karim och han är motsatsen till det jag sa att jag störde mig på. Han är prestigelös, lär sig gärna och lär ut. Tar allt med en klackspark och jobbar på. 

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Hemmafix, om vad som har gått snett och sådant som kan känna igen sig i. Och lite större reportage man kan relatera till.

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Förmodligen köttfärssås. Med mycket kött. Och mycket kryddor.