Logga in

Fulel i SVT: ”Det här är helt förkastligt”

Publicerad
10 aug 2023, 10:01
| Uppdaterad
11 aug 2023

Kalle Zachari Wahlström i SVT-serien ”Hjälp, vi har köpt en bondgård” kopplade solceller själv. SVT har försett klippet med en varningstext. Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin sågar inslaget.

I senaste avsnittet av SVT-serien ”Hjälp, vi har köpt en bondgård” klättrar Kalle Zachari Wahlström upp på ett stugtak och installerar sina egna solceller. Får man verkligen göra så? Nej, absolut inte, menar upprörda elektriker och Installatörsföretagens expert.

”När en anläggning producerar el gäller elsäkerhetslagen. Det spelar ingen roll vilket antal volt det handlar om eller om det är anslutet till nätet eller ej. Solceller är alltid starkströmsanläggningar och då gäller den lagen.”

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert Installatörsföretagen

Fler tv-missar:
Såg du också el-missarna i TV4?

Läs också:
Elsäkerhetsexperten: ”Massor av solcellsanläggningar installeras felaktigt”

Fredrik Byström Sjödon är elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. Foto: Peter Knutson.
Fredrik Byström Sjödin

– Det här är helt förkastligt. I vilket annat sammanhang skulle tv visa något som är förbjudet och ursäkta det med en varningstext? Till exempel låta någon utan körkort köra bilar och skriva ”gör ej detta”? Bara för att det handlar om el verkar allt vara tillåtet, säger Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen.

I programmet den 7 augusti kopplar pappan Kalle Zachari Wahlström ihop ett gäng begagnade solpaneler och sätter upp på ett stugtak. MPPT-regulatorn placeras på väggen utomhus och han drar kablar genom väggen till växelriktaren. ”Det är sjukt lätt, för lätt” kommenterar han.

– Det farligaste med det här är att ström börjar gå i kretsen så snart solen skiner. En person som säger att han inte har en aning om vad han gör ska inte syssla med det. För en anläggning som producerar el gäller elsäkerhetslagen. Inkoppling av solceller är ett elinstallationsarbete, säger Fredrik Byström Sjödin.

I Facebookgruppen Vi som vill koppla el säkert hemma, eller bara lära oss mer om el diskuteras vad som är rätt och fel i inslaget. Några menar att det Kalle Zachari Wahlström gör är helt förbjudet. ”Kanske inte så smart att göra olaglig och livsfarlig installation i ett tv-program?” skriver trådskaparen.

Andra påpekar att det är tillåtet att sätta upp panelerna själv och göra kabeldragning ner till platsen för växelriktaren, men inte koppla in den. En kommentator gör jämförelser med bil- och båtbatterier på 12 volt, eftersom Kalle kopplar sina solceller till ett batteri. Men då är man ute och cyklar, menar Fredrik Byström Sjödin.

– För bilar och båtar gäller andra lagar. När en anläggning producerar el gäller elsäkerhetslagen. Det spelar ingen roll vilket antal volt det handlar om eller om det är anslutet till nätet eller ej. Solceller är alltid starkströmsanläggningar och då gäller den lagen, säger han bestämt.

Läs också:
Måste jag ha cert för att installera solceller?

Ett annat problem när en okunnig person sätter upp solceller är att det finns risk för dåliga kopplingar. Med tiden ökar glappen i kopplingarna och det kan bli gnistor som ingen ser. Rätt vad det är blir det varmgång och huset kan börja brinna. Värt att ta på allvar, eftersom det uppstår cirka 12 bränder i solelsanläggningar i Sverige varje år.

– Spänning, ström eller frekvens som kan nå ett värde som gör det farligt för person eller egendom bör hanteras därefter. Dessutom klättrar Kalle Zachari Wahlström omkring på taket i badtofflor och utan säkerhetslina. Bara det är en katastrof, säger Fredrik Byström Sjödin.