Logga in

6 steg som sparar energi i gamla läckande hus

Publicerad
10 jul 2023, 09:21

Bor du i ett gammalt hus som läcker värme? Med dyr direktverkande el – och känsliga antikvariska detaljer du inte vill förstöra? Här tipsar energiexperten om hur du tar dig upp från energiklass G.

En vinter med skyhöga elpriser har lämnat många svenska småhusägare stukade. Hur ska man agera för att undvika detta i framtiden? Det är en fråga många dryftar, inte minst de som sitter i äldre hus med energiklass G, alltså den högsta energianvändning en byggnad kan ha.

Läs också:
Så mycket kostar energirenovering från olika energiklasser

Läs också:
22 smarta hustips från elektriker för att spara el (och 9 lite mindre seriösa råd)

Johannes Pennström, energiexpert och timmerman

– Börja med att titta på vad för hus du har. Är det gammalt, fundera på husets värden. Finns det några antikvariska värden att bevara? säger Johannes Pennström, energirådgivare, timmerman samt länsombud för Svenska byggvårdsföreningen.

1. Få rätt information och ta hjälp av energirådgivare

Det här kan låta omständligt, men enkel och faktiskt gratis hjälp finns att få. Johannes Pennström nämner till exempel forskningsprojektet Spara och bevara som dels har en sökbar kunskapsdatabas, men även flera goda exempel på hur äldre hus har bevarats samtidigt som de har rustats för att klara moderna krav. 

–  Var försiktig med vem du vänder dig till, säger Johannes Pennström och tipsar om att den kommunala energirådgivarenär gratis rådgivning av en person utan egenintresse och som bara är ett samtal bort. 

I vissa fall erbjuder kommunerna även webbkurser och ibland till och med hembesök. 

– Det här är något som alla kommuner måste tillhandahålla. Energimyndigheten har även bra information och Byggnadsvårdsföreneingen har jättemånga olika artiklar kring energirådgivning, säger han.

2. Se över fönstren

Informationen lägger en viktig grund eftersom alla hus är olika. När det väl är dags att börja energivandringen från G till högre klasser, var ska en husägare se över först?

– Lågt hängande frukt är att se över fönstrena. De står för runt 20 procent av transmissionsförlusterna. Men gå inte på att du ska byta fönster. Nej, byt först ut tätningslisten. Har man ett gammalt hus ska man kanske inte sätta in silikonlister utan ullister. Gör det och se först effekten där. 

Sedan tycker Johannes Pennström att  man ska titta på att energirenovera fönstren – inte byta dem. 

– I kopplade bågar kan man byta den inre rutan mot lågenergiglas, det går på en dag och tar bort en bra del av dessa försluter, säger han.

Men när man ändå håller på, är det inte värt det då, att byta ut fönstren helt och hållet? På den frågan svarar energiexperten att det ofta är onödigt.

– Fönsterbyte har blivit ett begrepp, men det är en extrem åtgärd som ofta är svår att räkna hem ekonomiskt. 

3. Åtgärda klimatskalet

Parallellt med att se över fönstren ligger även övriga klimatskalet på huset. Arbetet startar man  på vinden för att sedan arbeta sig nedåt. Johannes Pennströms säger att det enklaste och det som syns minst är taket. 

Ta exempelvis ett 1970-talshus. Där ligger det ofta 15 centimeter mineralull på vinden vilket inte är speciellt bra. Att då tilläggsisolera är bland det mest effektiva man kan göra och det har inte någon estetisk påverkan. 

Samma sak är det med grunden, ibland är det möjligt att tilläggsisolera utan att det syns. Men sedan är det svårare. Att isolera och byta panel på fasaden är inte självklart. 

”Visst är det jättefult med utedelen till en luftvärmepump, men värmesystem syns ju alltid.”

– Det kräver bygglov och ska godkännas av grannar – men kan även påverka husets utseende på huset. Och som byggnadsvårdare måste jag säga att du ska använda bra material. Välj hygroskopiska material i stället för plast och mineralull. 

Johannes Pennström säger att se över klimatskalet gäller för alla hus, men förhållningssättet skiljer sig åt beroende på husets ålder och antikvariska värden. Och visst kan det låta som en ganska självklar ordning i en energirenovering att man börjar med skalet och arbetar sig inåt, men dessvärre är det inte alltid den vägen folk tar.

– Ett vanligt fel många gör är att de är stressade över den direktverkande elen – så de börjar med att se över värmesystemet. Det är förvisso bra, men gör inte ett byte för dyra pengar förrän efter du vet hur energieffektivt klimatskalet är.

4. Tänk materialsmart

Det kan vara lockande att i sin renovering bara gå på billigast möjliga. Men Johannes Pennström menar att man ska tänka längre än så. Han lyfter att det är viktigt att tänka på vilka material som funkar ihop med huset och är miljövänliga för människorna som bor där. 

– Det finns bra och dåliga material. Oavsett hur gammalt huset är kommer jag som byggnadsvårdare aldrig förespråka plast och mineralull. Använd istället hygroskopiska material som träfiber, lin och hampa, de är betydligt miljövänligare. Bra tips om material finns på Ekobyggportalen och numera finns det bra material även på de stora byggvaruhusen, säger han.

5. Byt värmekälla

Men vad ska man gå på för värmekälla om man nu tilläggsisolerat vinden och energirenoverat fönstren?

– Det beror väldigt mycket på vad förutsättningarna är. Vattenburet system är att föredra, men det viktigaste är egentligen att du kommer bort från direktverkande el. Kan du, och har råd, borra för bergvärme, men det bästa för många är kanske att satsa på en luft/vattenvärmepump. Det kostar förvisso även det mycket men håller elpriserna som de är i dag kommer det löna sig. 

De som bor i äldre hus och som inte vill förstöra charmen kanske vrider sig vid blotta tanken av att hänga upp luftvärmepumpar på fasaden. Det här håller Johannes med om, men säger samtidigt att det är ofrånkomligt att värmekällan syns på något sätt.

– Visst är det jättefult med utedelen till en luftvärmepump, men värmesystem syns ju alltid. Kakelugnen är förvisso vacker att se på, men estetiskt kanske man får stå ut med att den inte lika vackra värmepumpen också syns. 

Läs också:
Energislukarna – så mycket el drar prylarna i hemmet

6. Glöm inte ventilation

Johannes Pennström säger att en otroligt viktig sak man inte får glömma när man tar sig an och energirenoverar ett gammalt hur är att se hur värme, fukt och luftflöden förändras. Har tekniska förändringar gjorts som påverkar förutsättningarna för fukt att ta sig ut eller tas upp av material som till exempel plastmattor på golven över krypgrunden eller betong utanpå stenfotsgrunden. Då gäller det att vara alert, särskilt om du har ett hus som ventileras med självdrag.

– Tänk på att det finns ett undertryck i huset. Om man tvärtom har övertryck tar sig luften ut fel och du får kondens någonstans. Ett enkelt sätt att öka frånluftsdraget i ett självdragshus är att sätta en så kallad dansare på taket. En paxfläkt i badrummet som hela tiden står på är däremot en jättedålig idé om man har elburen golvvärme som kostar många onödiga tusenlappar om året, säger Johannes Pennström.