Logga in

”Det sker en explosion om dagen i Europa relaterat till statisk urladdning”

Publicerad
1 jun 2023, 18:25

Traditionella metoder för att jorda tankbilar saknar övervakning. ”Man antar att tankbil och depå har samma potential men man vet inte.” Det säger Daniel Skoda på Malux om säljer en lösning som utjämnar potentialen på 5-10 sekunder.

Energin i en urladdning av statisk elektricitet kan lätt antända explosiv gas, som till exempel bensinångor blandade med luft. Traditionella metoder för att jorda tankbilar saknar övervakning. Man antar att tankbil och depå har samma potential, men säkert vet man inte.

– Den här tången har två karbidspetsar som är hårda nog att gräva sig igenom tjock färg och komma åt metallen för att skapa ledning mellan spetsarna. 

Läs också:
Potentialutjämning: Hon stoppar blixtarna på bryggeriet

Läs också:
6 råd för att leta jordfel i IT-nät

Daniel Skoda, Malux. Foto Henrik Sannesson.

Det berättar Daniel Skoda, försäljningschef Hazardous materials i Norden och Baltikum på Malux. Han berättar att både intresset och kunskapen om jordning ökar. Och därmed ökar också intresset för att använda övervakade system. 

– Systemet är designat för att känna igen kapacitansen hos just en lastbil. Här har vi simulerat en lastbil. När vi kopplar klämman lyser det först rött. Sedan dröjer det bara fem-tio sekunder innan systemet detekterar rätt kapacitans, då lyser det grönt och chauffören kan börja lossa eller tanka bilen. 

– Det gäller att göra jordningen i rätt ordning för att inte tömma kapacitansen i chassist. Gör man det i fel ordning mot vad som står i manualen får man vänta i flera minuter på att den ska byggas upp igen så att systemet kan detektera att det är en lastbil. 

Läs också:
Släcker ljusbågen på 2,0 millisekunder

I ex-miljö, explosionsfarlig miljö, orsakar urladdning av statisk elektricitet i snitt en explosion om dagen i Europa. Men det är inte i bränslehantering som det sker många olyckor utan i dammiga miljöer. Malux system finns också för miljöer där påfyllning av säckar skapar statisk laddning.