Logga in

Sweden Rock: ”I år testar vi batteri till en av scenerna”

Publicerad
2 jun 2023, 09:57
| Uppdaterad
8 jun 2023

Sweden Rock i Sölvesborg 30-årsjubilerar med årets utsålda festival, 7 -10 juni. Har ni koll på elen, Pelle Åberg, produktionsansvarig?

Man kan misstänka att det blir en hel del öl, vatten och kanske även regn som kommer att skvätta över området med över 30 000  besökare per dag. Hur löser ni elsäkerheten?

Läs också:
El (skräck) på tivoli: ”Helt livsfarligt”

Granskning
Tillfällig sommar-el: ”Majoriteten fick anmärkningar”

– Den har vi bra koll på. Vi hyr marken och anläggningen av kommunen så kommunen är anläggningsägare och har monterat klippskåpen på området som har ett 30-tal elcentraler. De har i sin tur anlitat ett lokalt elföretag som står för tailsen och som bytt luckor på skåpen, så de är helt skyddade. Inga skåp är tillgängliga för allmänheten.

Har ni egna elektriker anställda?

– Nej men vi har kunnig personal som kopplar på handskar och drar gummikabel mellan skåp och handskar. Jag har själv bakgrund som elektriker så jag vet var gränserna går för vad som kräver el-behörighet och vad vi får göra själva. Vi följer alla elsäkerhetsverkets rekommendationer.

Har det skett några el-incidenter under årens lopp?

– Inte vad jag känner till,  men festivalen har pågått i 30 år.

Vad har ni för backup om det skulle bli strömavbrott?

– Vi har egen reservkraft med generatorer till scenerna och egen personal som sköter inkopplingen till dem. I år ska vi testa med batteri på en scen. Utvecklingen går mot att scenproduktionerna blir allt större och samtidigt är topparna väldigt korta. Med batteri slipper generatorerna mata med grön markström, som vi använder. Batterierna är också snabbare på att komma upp i topparna än dieselmotorer. På sikt skulle vi kunna bli helt gröna med hjälp av batterikraft och det är det vi börjar testa i år.

Expertfrågan:
Måste små mobila elverk jordas med jordspett?

Är du orolig för att något ska gå snett?

– Det är mycket maskiner på området och en del klättring på ställningar och andra riskmoment och jag har respekt för elsäkerhet och hur viktigt det är. Men vi har bra koll och rutiner och stor erfarenhet.