Logga in

Vanlig missuppfattning: ”att batterier och solceller hör ihop”

Publicerad
30 maj 2023, 08:01
| Uppdaterad
1 jun 2023

Många tror att det går att tjäna pengar på att lagra solel i batterier och sedan sälja elen dyrt. Helt fel enligt två experter. Men det finns sätt som gör hembatteriet mycket lönsamt, hör om det i Elinstallapodden.

Det går att räkna på om investeringen i batterier kan bli lönsam. Det har Elinstallatörens reporter Lars-Göran Hedin gjort och under Elfack delade han med sig av sina slutsatser under Elinstallapodden live.

– Jag kom fram till att man i bästa fall kan tjäna 7 000 kronor och investeringen blir högre än så, säger Lars-Göran Hedin.

Läs också analysen
Maxad intjäning på batterilagret

Dan-Erik Archer, vd för energitjänsteföretaget CheckWatt, menar att det är ett feltänk att batterier och solceller hör ihop, att det inte finns stora vinster på att lagra solel när det är billigt och använda när det är dyrt..

– Den prisskillnaden är inte tillräckligt stor, säger Dan-Erik Archer.

Läs också varningen:
Fyra faror i jakten på batteriguld

Men stora investrare puttar i dag in stora pengar på batterilager, med kort återbetalningstid.

Varför? Hör hela samtalet i Elinstallapodden.