Logga in

Nästan alla gör fel med solceller: ”I 80 procent saknas slutdokumentation”

Publicerad
24 maj 2023, 08:30

Fel kapsling, för klena kablar, stripes som tål UV-ljus i 10 år trots att solcellerna ska sitta uppe i 30 år. Hör Cecilia Axelsson och Richard Nyberg I Elinstallapodden Live från Elfack om vad proffsen gör fel med solceller.

Richard Nyberg – Den mest lagerförda kapslingen hos grossisten är inte godkänd för utomhusbruk. Den är IP 56, den klarar vatten och spolning överallt men den klarar inte UV-ljuset och då funkar det inte till slut. 

Solcellerna är garanterade att hålla i trettio år och det finns en ekonomi i att göra rätt från början, den  hänger på att man slipper göra om installationen. Är det här ett vanligt fel bland installatörer? 

– Det har varit ett vanligt fel men det blir bättre och bättre för varje år men fortfarande dyker det upp på sina håll. Samma med slang som inte är UV-klassad som man använder utomhus, säger Richard Nyberg

Cecilia Axelsson: – Ett annat problem är alla stripes. Där vet vi inte, för hur många uv-beständiga stripes finns det?

Richard Nyberg: – De svarta är ju UV-beständiga.

Cecilia Axelsson: – I trettio år…?

Richard Nyberg: – Nej i tio år

Cecilia Axelsson: – Ja precis.

Richard: – Jag har sett några anläggningar som är tio år gamla. När buntbanden då sitter i UV-ljus har den lossnat, den håller inte längre utan är slut då trots att den är UV-beständig. 

Medverkande i Elinstallapodden 12. Nästan alla gör fel med solceller, är Richard Nyberg, elingenjör SBR hos Nybergs Elkonsult och Cecilia Axelsson, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. Hör hela samtalet i Elinstallapodden.

Richard Nyberg är för funktionsjordning:
Ska man jorda solcellerna?

Läs också:
Solcellsexperten: ”Tar man för lätt på plus och minus brinner det till slut”