Logga in

Elektriker allvarligt skadad av strömgenomgång vid ställverk

Publicerad
12 apr 2023, 14:49

En man i 40-årsåldern vårdas för livshotande skador efter att ha fått starkström genom kroppen under arbetet i Uppsala.

Olyckan inträffade i stadsdelen Boländerna där mannen, anställd vid Vattenfall Services, arbetade vid ett ställverk nära järnvägen. Ambulans och polis larmades vid 10.30-tiden. Första hjälpen inleddes på platsen innan mannen fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset.

Tidigare olycka i vår
Linjemontör död i elolycka med skylift

– Det är en väldigt allvarlig olycka. Han var inte vid medvetande när han fördes till sjukhus, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson för polisregion Mitt, i en kommentar till Aftonbladet.

En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats och polisen har hållit förhör.

– Vi vet inte om något fel har begåtts när det kommer till säkerheten eller om det rör sig om en olycka, säger Magnus Jansson Klarin till Aftonbladet.

Ärendet har överlämnats till Rema, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Det vi fokuserar på just nu är att komma fram till om någon kan ställas till ansvar för olyckan, säger åklagaren Karin Hemrå Forsberg till Elinstallatören.

Mannens tillstånd var på onsdagseftermiddagen allvarligt men stabilt.

Så här skriver Vattenfall Services i ett uttalande om olyckan:

”Vi kan bekräfta att en av Vattenfall Services anställda råkade ut för en olycka i samband med elarbete i Uppsala. Mannen vårdas på sjukhus för skador. Initialt har vi nu fokus på att ta hand om personal och utreder skyndsamt vad som har förorsakat olyckan.

En polisutredning/förundersökning har inletts. Vi bistår den utredningen och avvaktar processen. Tillsvidare kan vi inte uttala oss närmare i den här frågan. Olyckan utreds även internt samt av Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket. 

Säkerheten har alltid högsta prioritet i vår verksamhet, både för allmänhet, entreprenörer, underentreprenörer och egna medarbetare. Vi arbetar ständigt med säkerhetsinspektioner av våra anläggningar och har ett väl utvecklat förebyggande ”riskarbete”.”