Logga in

Är det vanligt att värmepumpar går sönder vid strömavbrott?

Publicerad
29 mar 2023, 05:30

Är det vanligt att värmepumpar går sönder vid strömavbrott? Värmepumpexperten Robin Toneby svarar.

Text

Mer om värmepumpproblem:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Läs också:
”Husets el kan påverkas när en komplex last som en värmepump drar i gång”

Fråga: Kundens jordvärmepump gick sönder vid ett planerat strömavbrott i fjärrvärmenätet. Är det vanligt att sådant händer? Vad kan man göra åt det?

Svar: Vanligt skulle jag inte säga – i de flesta fall startar värmepumpen upp som vanligt efter avbrott. Men att det kan hända saker i samband med strömavbrott är såklart sant. Oftast är det kretskort som tar stryk av olika anledningar. Vi ser ofta att man till exempel vill byta hela anläggningar efter strömavbrott där man anger en mängd olika skador och risker för skador. Men en duktig felsökare finner ofta enklare fel som kretskort och i bästa fall bara någon intern säkring. 

Vid långvariga strömavbrott ökar riskerna – speciellt då för luftvattenvärmepumpar med vatten till utedel. Det finns goda skäl att kontrollera att man har avtappningar på rören ut så att man kan tömma utedelen på vatten. I de flesta installationsanvisningar finns sådana med, det är nog tyvärr lite för sällan de installeras dock. Vatten som fryser får en kraftig sprängverkan – i värsta fall kan hela utedelen bli skrot. På samma sätt är det viktigt att kontrollera att isoleringen av rören vid utedelen är bra gjord. Med tidens tand kan isoleringen försämras. 

Luftvärmepumpar kan få lite problem med återstart efter långa strömavbrott — då kan man behöva värma upp fastigheten på andra sätt innan den går att starta upp. 

Elektrikertabbe:
Backventil drogs sönder vid värmepumpinstallation

Får man skada på sin produkt på grund av strömavbrott som beror på nätägaren kan man ofta anmäla och kräva ersättning direkt från dem.