Logga in

”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Publicerad
28 nov 2022, 05:32
| Uppdaterad
1 dec 2022

Råd om att stänga av elpatronen får spridning och leder till skador på värmepumpar. Värmepumpsteknikern Eva Rosqvist agerar nu för att stoppa spridningen.

Många värmepumpar har en elpatron som backup när det är riktigt kallt ute och är en extra säkerhet vid driftstörning.

Systemet behövde kompletteras med en elpatron, något som kunden avstått från
Kunden klagade på bergvärmen – och dissade elpatronen

Värmepumpsteknikern Eva Rosqvist varnar
”Är trött på förståsigpåares råd att stänga av elpatronen”

Men elpatronen kan avaktiveras om man vill spara el och pengar. Ett tips som, enligt Eva Rosqvist, fått stor spridning.

Så mycket pengar sparar man dock inte på att stänga av elpatronen, anser hon.

Värmepumpstekniker Eva Rosqvist

– Det har blivit en fluga att avaktivera elpatronen. Men att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra. Elpatronen är den yttersta säkerheten för att maskinen inte ska gå sönder. Dessutom gäller inte garantin på värmepumpen om man stängt av elpatronen, säger värmepumpsteknikern Eva Rosqvist.

Hon är administratör för Facebook-gruppen Värmepumpstekniker utan gränser och har i samråd med övriga administratörer förbjudit medlemmarna att sprida rådet att avaktivera elpatronen i den egna värmepumpsgruppen.

Så här skriver Eva Rosqvist i Värmepumpstekniker utan gränser:

”Från och med nu så ska det inte ges råd i denna grupp att avaktivera elpatroner eller stänga maskiner utan att elspets är igång.”

–  Samtidigt som jag var ute och hjälpte en kund med en igenfrusen värmepump skrev någon på Facebook att man skulle stänga av elpatronen. Det var precis ett liknande råd som min kund hade fått. Han hade stängt hela maskinen som frös sönder. Då kroknade jag och tänkte att sådana här idiotiska råd ska man i varje fall inte få sprida på Värmepumpstekniker utan gränser.

De flesta i branschen tycker att det är en dålig idé att stänga av elpatronen i en värmepump
”Att stänga av elpatronen är en dålig lösning, men…”

De andra administratörerna i Facebook-gruppen ställde sig bakom. Det stora flertalet av dem som kommenterat inlägget är positiva till förbudet. 

”Elpatroner måste kunna arbeta vid låg utetemperatur. Även för att producera rätt temperatur av varmvatten och att knäcka legionellabakterier i stillastående varmvatten i varmvattenberedaren”, lyder en kommentar.