Logga in

Fem skäl till att solceller som ser ut som vanliga tak floppade

Publicerad
7 nov 2022, 05:55

Intresset för tak med integrerade solceller var enormt för bara några år sedan. Men nu är läget helt annorlunda och flera företag har slutat sälja den sortens solceller.

Solceller som ser ut som tak borde vara en genial idé för den som vill sänka elkostnaderna med hållbar el utan att förfula huset. Men försäljningen har kantats av hinder.
Här berättar Per Hermansson på Bender och Tommy Hafverdal på Rustabo varför de plockat bort soltaken ur sortimentet.

Marknadsöversikt
Sju solcellstak för den som vill slippa paneler

Bästa lösningen för Johan
Så kan solceller som ser ut som vanliga tak löna sig

1. (obefogad) Oro för att taken inte skulle vara vädertäta

– Intresset var stort när lösningarna kom och vi har hanterat oerhört många offerter men i slutändan bara sålt runt 50–100 tak. Ett skäl är att det fanns en stor oro bland kunderna för att de inte skulle hålla tätt och att det skulle bli problem med de många kontakterna. Det fanns dock inga sådana faktiska problem och vi har inte fått några reklamationer, berättar Per Herrmansson, produktchef Tak på Benders, som tidigare samarbetat med Midsummer och Soltech i utvecklingen och försäljningen av soltaken Midsummer Wave och Shingel.

2. Dyrare än vanliga solceller

– I dag finns det ingen leverantör som kan säkerställa en rimlig prisbild på solcellstak  i förhållande till effekten jämfört med befintliga paneler. Jag tror på produkten och att det är något som marknaden vill ha. Men det känns som att det är för tidigt att satsa på soltak eftersom effekten inte är tillräckligt bra, säger Tommy Hafvsdalen, vd på takföretaget Rustabo som slutat sälja soltaket Nibra.

Per Hermansson på Bender tycker också att priset är det största problemet:
– Vissa säger att solcellstak blir billigare än traditionella solcellspaneler om man ändå ska lägga om taket men det är en missuppfattning eftersom takpannorna bara står för en tiondel av takkostnaden.

Per Herrmansson


Det har blivit en helt annan acceptans för solcellspaneler på husen samtidigt som de har blivit snyggare.


3. Större fokus på verkningsgrad när elen blivit dyrare

Ekonomin har blivit en mycket stark drivkraft till att investera i solceller när elpriserna rusar och traditionella solcellspaneler har bättre verkningsgrad än de integrerade.
Soltak, eller integrerade solcellstakpannor, har en verkningsgrad på cirka 14–17 procent jämfört med vanliga solpaneler som ligger runt 17–21 procent. Soltak med tunnfilmssolceller har i sin tur lägre verkningsgrad än de med kiselsolceller.

4. Folk tycker inte att vanliga solceller är fula längre

– Det har blivit en helt annan acceptans för solcellspaneler på husen samtidigt som de har blivit snyggare. Folk bryr sig inte längre. Tvärtom har det nästan blivit ett “statement” att visa upp sina solceller i dag, säger Per Hermansson.

5. Svårt för de företag som säljer (det kräver mer speciell kompetens) 

Ett annat skäl att de inte längre erbjuder solcellstak är att det ställer högre krav på organisationen.

– Det krävs fler medarbetare helt enkelt, säger Tommy Hafvsdalen.

Läs också:
”Kalkylen för solceller har ändrats dramatiskt i Sydsverige”

Fakta: Soltak som försvunnit från svenska marknaden:

Takföretaget Monier lanserade sin modell 2018 på Nordbygg men därefter lades satsningen “på is”

Obos säljer inte längre kinesiska soltaket Hanergy

Nyedals Solpannan försvann när Nyedal köptes upp av företaget Soltech.


Teslas hajpade soltak Solar Roof har fortfarande inte nått den svenska marknaden, trots att det har kunnat beställas på webbplatsen. Frågan är om det någonsin gör det.