Logga in

Dolda eldragningsfel upptäcktes på flygfoto

Publicerad
21 okt 2022, 11:09

Den allvarliga missen gör att det redan försenade bostadsbygget i Stockholm måste göras om från grunden. 

Slutbesiktningen hade gett klartecken för grundplattan i det nybyggda huset med 151 lägenheter på Södermalm i Stockholm. Men när beställaren Stockholmshem granskade ett flygfoto över bygget, tillsammans med annan dokumentation, upptäckte de att något inte stämde, skriver tidningen Mitt i Södermalm.

Tabbar, fusk och brott
7 byggskandaler som skakat Sverige

Kritik från elektriker
Kärnkraftstoppet – ”En enda sensor kunde ha förebyggt problemet”

Det visade sig att tomrören för elkablarna i grundplattan hade lagts för tätt.

– Det låg alldeles för många rör efter varandra. De tål inte samma vikt som betong. risken är att de går sönder och den tyngd grundplattan klarar försämras när de ligger på det sättet, säger Ylva Segerlind, projektchef, Stockholmshem i en kommentar till Mitt i Södermalm.

Att det inte upptäcktes vid besiktningen beror på att viss dokumentation saknades när den utfördes, enligt Stockholmshem.

Elsäkerhet
Fem år med egenkontrollprogram: ”Det duger inte”

Stockholmshem utreder nu om det är projekteringen eller utförandet som gått snett och har påbörjat en upphandling för att hitta en ny entreprenör som ska färdigställa grundplattan och huset. Bygget uppskattas försenas ytterligare ett år.