Logga in

Ny projektchef på Bravida: ”Inte förvånad om byggaren snart är underentreprenör”

Publicerad
23 sep 2022, 06:02
| Uppdaterad
26 sep 2022

Johanna Hammarfjord är ny projektchef i Göteborg på Bravida med ansvar för Karlatornet, som med 245 meter blir Nordens högsta byggnad.

Hon kommer närmast från byggkonsulten Karlanders och var dessförinnan nära tolv år på Skanska.

Läs också:
380-miljonersorder till Bravida i Göteborg

Läs också:
De arbetar 1365 meter ner i berget

Vad ingår i ditt uppdrag på Karlatornet?

– Bravida har alla installationer i boendedelen: el, VS, ventilation, sprinkler och styr. Min uppgift är att samordna alla discipliner, se till att vi uppfyller kvalitets- och miljökrav samt att det vi levererar är tidsmässigt och ekonomiskt hållbart utifrån det vi har utlovat.

Vad lockade med jobbet?

– Dels att det är fantastiskt roligt att få arbeta på Bravida och fördjupa sig i tekniken som tar allt större del av våra byggnader, men framför allt att det blir väldigt teknikintensivt när man kommer upp på de här höjderna.

Vilka tekniska utmaningar finns?

– Exempelvis får avloppssystemet hanteras på ett helt annat sätt. Här arbetar vi med att sänka hastigheten i avloppen för att minska ljudet men även för att minska slitaget.

Hur är bemanningen och tidplanen i projektet?

– Vi är 60–70 personer när gjutningen närmar sig våning 60 av totalt 73 och installationerna har kommit till våning 20 ungefär. Efter jul kommer vi att dubbla takten. Det innebär inte att vi blir dubbelt så många då men vi kommer att öka personalstyrkan markant. Första inflyttning blir i augusti 2023 och de sista flyttar in i december 2024.

Vad gör du därefter?

– Det ska byggas åtta kvarter till i det som kommer att bli den nya stadsdelen Karlastaden Jag hoppas att Bravida får fortsatt förtroende så att jag kan vara kvar här är i tio år till.

Läs också:
Bravida bildar nytt affärsområde för fastighetsautomation

– Det är väldigt roligt att jobba med installationer. Under de tolv år som jag har jobbat i byggbranschen har de blivit en väldigt tung del av projekten och det kommer att bli ännu mer fastighetsautomation. Jag skulle inte bli förvånad om en byggherre snart upphandlar ett installationsbolag, som har med sig byggaren som underentreprenör, i de riktigt teknikintensiva fastigheterna.