Logga in

Hur slipper vi hamna i konkursfällan igen?

Publicerad
9 aug 2022, 16:35

En beställare gick nyligen i konkurs och det blev en rejäl smäll för oss. Nu har vi chans på ett annat stort jobb som vi tror kan bli en riktigt bra affär, men det ryktas om att även den beställaren har svajig ekonomi. Hur undviker vi att gå i samma fälla igen? 

Text

En hel del är vunnet bara genom att ni ställer er den frågan. Det går aldrig att bli helt säker, men min erfarenhet är att risken för att överraskas av en konkurs kan minskas ordentligt.

Läs också:
”Rimligt” materialpåslag – vad sjutton är det?

Läs också:
Brand i arbetena – hur stort skadeståndsansvar har vi?

Först bör ni undersöka beställarens ekonomi. Även om den inte visar sig vara konkursmässig vill ni ju inte ingå avtal där det kan bli svårt att få betalt. Genom en kreditupplysning kan ni få en bild av betalningsförmågan. Ett annat sätt är att kontrollera om beställaren har obetalda skulder hos Kronofogden. Ytterligare en möjlighet är att ta reda på om någon i ledande ställning hos beställaren tidigare har drivit bolag som gått i konkurs och varför det i så fall skett.

Om ni identifierar osäkerheter men ändå väljer att gå vidare är det bra om ni ser till att beställaren ställer säkerhet till er, till exempel genom en bankgaranti. Då har ni klart större möjlighet att få åtminstone delar av era kostnader täckta vid beställarens konkurs. En annan åtgärd är att avtala om förskottsbetalningar. 

När entreprenaden väl är i gång är det klokt att se till att löpande fakturera så snart avtalet ger er rätt till det. Det är också viktigt att ni agerar så fort som möjligt om betalning inte sker i tid.

Detta svar är översiktligt och går självklart att utveckla. Kontakta gärna mig eller mina juristkollegor om ni är medlemmar i Installatörsföretagen, så ger vi råd utifrån omständigheterna i just ert fall.

Har du en juridikfråga?

Skicka den till: redaktion@vvsforum.se

Medlemmar hos Installatörsföretagen har tillgång till entreprenadjuridisk rådgivning, se mer info på www.in.se.