Logga in

Så fick elfirman sitt namn: ”Jag ville vara lite skämtsam”

Publicerad
4 apr 2022, 08:17

Din vän i mörkret, Corona Elteknik och Vikanel – varför döper man elfirman så? Vi har pratat med företag med namn som sticker ut.

Känns det fantasilöst att döpa firman efter ditt personnamn, orten eller verksamheten? Då kanske det kan locka att välja ett mer unikt namn. Vi ringde upp fyra elinstallationsföretag och frågade: Hur fick firman sitt namn?

Namnstrategen Katarina Nilsson:
”Tänk till! Namnvalet påverkar lönsamheten”

Vikanel Stockholm AB gör allt inom elinstallation, och jobbar mestadels med kök i lägenheter och villor.

Emil Kapanen.

Emil Kapanen, vd och grundare, får väldigt ofta får frågor om vad namnet Vikanel betyder:

– Då svarar jag ”Vi kan el, och det är el vi jobbar med”. Men folk missuppfattar och tror att det handlar om kryddan. Sedan fattar kanske hälften när de ser vår logga som har ett streck under Vi, och ett annat streck över el. Men hälften fattar fortfarande inte, säger han och fortsätter:

– Många döper ju annars firmor efter sitt efternamn, men det tycker jag är tråkigt. Jag ville hellre vara lite skämtsam.

– Namnet skulle även funka bra om vi framöver vill ha helentreprenader. Då skulle vi kunna bilda Vikan-gruppen med el, bygg och måleri under samma mapp, säger Emil Kapanen.

Stockholmsbaserade Din vän i mörkret AB gör elinstallationer i lägenheter och villor.

Bill Hedin.

Vd Bill Hedin beskriver namnvalet som en rätt rolig historia:

– När företagsnamn ska registreras hos Bolagsverket så fyller man i tre förslag. Mina två första förslag var Hedins Elteknik och Hedins El & Teknik eller nåt åt det hållet. Som tredje alternativ skrev jag på skämt ”Din vän i mörkret”, och det registrerades för de andra namnen var upptagna.

– Mitt tips är att bara skicka in ett enda förslag på företagsnamn.  Får du nedslag blir du kontaktad och kan skicka in ett nytt. Jag jobbar mot byggföretag och behöver inte marknadsföra mig inte mot kunder så det gör inget att folk ibland undrar vad företaget sysslar med.

– När jag startade firman var min plan B att jobba som jourelektriker på nätterna om jag inte fick tillräckligt med uppdrag. Då hade ju Din vän i mörkret passat bra. Men det har inte behövts, säger Bill Hedin.

Pappas El AB Är Baserat på Värmdö gör alla typer av elinstallationer åt privatpersoner och företag såväl som bostadsrättsföreningar i Stockholmsområdet.

Kicki Lilliedrake.

Kicki Lilliedrake, är företagets medgrundare och ägare.

– Vi ville ha ett namn som stack ut och inte var bundet till en ort eller ett efternamn. För de flesta är pappa en person som förknippas med trygghet och förhoppningsvis förtroende. Elinstallationer och att släppa in människor i sitt hem ska självklart vara 100 procent tryggt och förtroendeingivande.

– Mannen som jag startade företaget med hade dessutom en son som ville utbilda sig till elektriker, så då var namnet givet. Nu håller vi på med ett generationsskifte där sonen mer och mer tar över driften, så det är en fin historia för honom att berätta när folk frågar om namnet, säger Kicki Lilliedrake.

Svante klicksar stråk:
”Rakt och snyggt ska det vara”

Corona Elteknik AB i Axvall utanför Skara gör apparatservice på högspänningsställverk från 10kV till 130kV.

Fredrik Zettervall.

Fredrik Zettervall är företagets vd.

– Jag ville ha ett annorlunda namn, och corona, som betyder krans eller ring på latin, har elektrisk koppling. På högspänningsledningar kan det bli en coronaeffekt vid fuktig väderlek när elektroner hoppar över i luften som joniseras. Då blir det ett sken som ser ut som en ring, och det fenomenet kallas coronaeffekten. Det är det som är källan till firmanamnet.

– När företaget döptes 2011 hade ingen hört talas om den taggiga virusbollen som fick samma namn. Nu får vi höra det hela tiden, men det har inte varit någon nackdel. Snarare tvärtom, folk kommer ihåg namnet, säger Fredrik Zettervall.