Logga in

Solceller stals från tak: ”Jättemärkligt”

Publicerad
1 mar 2022, 17:09
| Uppdaterad
4 mar 2022

Panelerna plockades ner från tvåvåningshuset och kabeln till växelriktaren klipptes av – utan att någon märkte något.

Ännu finns inga spår efter den solcellsanläggning som försvann från ett av LL Fastigheters hyreshus i Edsbyn i höstas, en händelse som Hela Hälsingland var först med att rapportera om. Anläggningen var nymonterad och hade ännu inte hunnit tas i drift.

Läs också:
Alla Åkes solceller blev stulna – igen

Det var fastighetsteknikern Anders Jonsson som gjorde den oväntade upptäckten. 

Ena dagen satt solcellerna på plats, sen var de plötsligt borta. Jag pratade med hyresgästerna i huset, men ingen hade märkt någonting fast de hade varit hemma hela tiden. Det hela är jättemärkligt, säger han.

Kabeln till växelriktaren hade klippts av, och kvar på taket fanns endast fästena. Hur tjuvarna har burit sig åt för att få ner solcellerna från det sju-åtta meter höga tvåvåningshuset är oklart. En tänkbar möjlighet är att de vinschade ner panelerna, en annan att de använde skylift.

Om du åker upp arbetsklädd i en skylift kanske ingen reagerar, men vi vet inte hur det gick till, säger Lars Lindh som är vd på både LL Fastigheter och LL Elmontage, företaget som hade installerat solcellsanläggningen.

Läs också:
Så skyddar du solcellerna från tjuven

Stölden polisanmäldes i höstas, och Lars Lindh har även gjort efterlysningar i sociala medier, men hittills har han inte fått klarhet i var solcellerna har tagit vägen.