Logga in

”Man får öppna sitt hjärta”

Publicerad
9 mar 2022, 14:22

Rörmokaren Roger Harju har förberett hemmet för att ta emot bekanta som flyr från Ukraina. Snart åker han till Polen för att hämta hem dem.

VVS-företagaren Roger Harju blev känd för VVS-Forums läsare när han installerade backventiler för fullt i Enskede i samband med sensommarens skyfall.

Nödrop från elutbildningen i Charkiv
Svenske elprofilen: Mina vänner i Charkiv är fast i skolans källare

Han vill åka till Kongo för att hjälpa FN på uppdrag av MSB
Elektrikern Erik vill ha sällskap till Kongo

Nu kontaktar vi honom i samband med en större katastrof – krig och  människor som flyr för sina liv. Rysslands invasion av Ukraina har orsakat den största flyktingströmmen sedan andra världskriget i Europa. Hittills har över 2 000 ukrainska flyktingar sökt asyl i Sverige.

Rörmokaren Roger Harju är gift med Natalja från Ukraina. Hennes brorsbarn och deras mammor har flytt från Krivoj Rog, en gruvstad i centrala Ukraina. Papporna är i vapenför ålder och får därmed inte lämna landet.

Roger Harju. Foto Peter Knutson

– De skulle ha kommit till Sverige nu, men först blev de försenade då de fick köra på småvägar för att undvika att bli beskjutna av ryssar, som skjuter trots den humanitära korridoren, och nu sitter de fast i bilköer vid gränsen, suckar Roger Harju.

En av brödernas fruar har lyckats komma över gränsen och befinner sig nu på den polska sidan med sitt ettåriga barn. De väntar nu på att den andra svägerskan med barn i åldrarna 6 och 9 år också ska passera över gränslinjen.

– Vi åker ner till Polen så fort vi vet att de kommit över gränsen, säger Roger Harju och tillägger att hela situationen är fruktansvärd.

Han och hans fru bor i ett hus i södra Stockholm och har nu förberett så att det ska finnas plats för de två barnfamiljerna som kommer.

– Våra två äldsta barn har flyttat så vi gör om deras rum, dessutom har vi ett gästrum, säger Roger Harju och berättar att han, efter att ha bett om hjälp i sociala medier, fått en våningssäng till barnen.

– Om jag inte hade opererat axeln precis så hade jag hyrt en buss och åkt ner och hämtat folk, säger Roger Harju och förklarar att han kört buss för resebyrån Rosa bussarna för äventyrslystna turister runtomkring i Asien, Sydamerika och Afrika.

De åkte till flyktinglägret Ritsona i Grekland
“Med en VVS-montör, en elektriker och en snickare kommer man väldigt långt”

Han medger att det kommer bli trångbott med så mycket folk i huset.

– Man får öppna sitt hjärta. Jag hade gjort det här oavsett om jag varit gift med en ukrainska eller ej.