Logga in

”Vi hade ett elverk vi kunde avvara”

Publicerad
22 mar 2022, 14:08
| Uppdaterad
23 mar 2022

Tre frågor till Anders Åkesson, elnätschef på Karlstads- El och Stadsnät som har skickat ett reservkraftverk till Ukraina.

Hur fick ni idén?

– Det kom ett utskick via Energiforsk med en fråga om det fanns några reservkraftverk att bistå med till Ukraina. Bland de reservkraftverk vi har för att kunna klara av störningar i elnätet hade vi ett äldre elverk, fullt funktionsdugligt, som vi kände att vi kunde avvara. Det kändes som en god gärning att kunna hjälpa till och det är ett villkor från vår sida att det går till en samhällsviktig funktion. 

Mer om hjälp till Ukraina
”Många av dem, mest kvinnor och barn, har ingenting med sig”

Läs också:
”Man får öppna sitt hjärta”

”Elnät är ju infrastruktur som blir hårt drabbad under ett krig och detta ger då möjlighet att upprätthålla elförsörjningen av till exempel ett sjukhus.”

Elverket gick i väg i fredags eftermiddags. Hur ombesörjer man en transport av ett elverk ner till en krigszon? 

– Det är inte helt enkelt, det kräver pusslande så att det hamnar på rätt ställe. Polonial Center i Göteborg arrangerade transport via koordinationscentra i Krakow och vi hjälpte till med lastning på trailer. Meningen är att det ska hamna någonstans kring Lviv och försörja ett sjukhus där. Elnät är ju infrastruktur som blir hårt drabbad under ett krig och detta ger då möjlighet att upprätthålla elförsörjningen av till exempel ett sjukhus.

Hur har det gått?

– Vi har inte haft någon kontakt med Polonial Center eller koordinationscentrumet i Krakow efter transport så vi vet ännu inte hur det har gått.