Logga in

”Vid tio av tio padelanläggningar jag felsökt var belysningsstyrningen dåligt gjord”

Publicerad
21 mar 2022, 07:56
| Uppdaterad
24 mar 2022

Nästan inget var rätt i skåpet för belysningsstyrning vid padelbanan. ”Känns som att detta blir den nya pizza-elen” säger elektrikern som fick in felanmälan.

Belysningen i en padelbana, bland annat de närvarostyrda strålkastarna, hade slutat fungera och fastighetsägaren ringde elfirman för att få hjälp. När elinstallatören kom till platsen fann han ett markskåp som hade mycket övrigt att önska.

“Vid tio av tio padelanläggningar jag felsökt var belysningsstyrningen dåligt gjord. Det känns som att detta blir den nya pizza-elen.”

Stefan Zäll, elinstallatör

Mer om pizza-el:
Elfelskalendern lucka 9: Inbakat uttag på pizzeria

Annat slarvigt:
Leklandet svarar om varför de haft en olåst elcentral bland lekande barn

– Installationen var inte gjord för utomhusbruk. Bland annat fanns enkelisolerade ledare, som inte var beröringsskyddade. Dessutom var kapslingen sönderklippt och centralkåpan hängde i montageband, säger Stefan Zäll, elinstallatör hos Zälls El söder om Stockholm.

Intresset för racketsporten padel har ökat lavinartat de senaste åren. Antalet banor i Sverige mer än fördubblades mellan år 2020 och 2021 (från 1 600 till 3 500, enligt Svenska Padelförbundet).

Kan den snabba utbyggnaden medföra att det blir mer slarv?

– Ja, tyvärr verkar det så. Vid tio av tio padelanläggningar jag felsökt var belysningsstyrningen dåligt gjord. Det känns som att detta blir den nya pizza-elen, säger Stefan Zäll som lagt upp bilder på elskåpet i Facebook-gruppen Elfel.

Padelbanan med det osäkra markskåpet är bara cirka 1,5 år gammal, men belysningsstyrningen behöver redan repareras. Stefan Zäll tycker synd om fastighetsägaren och hyresgästen som får betala dubbelt för installationen.

– Jag förstår inte varför man ska krångla till det och inte göra rätt från början. Det blir dyrt när grejer går sönder i förtid, säger han.

Läs också:
”Det kan vara tufft för plast i vissa lägen”

Andra fel Stefan Zäll stött på vid padelbanor är bristande ventilation i skåp, så att det bildas kondens. Och att komponenter sitter så tätt att de riskerar att överhettas och smälta. Det blir också en säkerhetsrisk när kapslingar saknas på grund av utrymmesbrist.

– Det är trist om någon tar i de oskyddade grejerna. Personal vid padelbanor kanske öppnar elskåpet för att kontrollera fel och kan då få ström i sig, säger han.