Logga in

Leklandet svarar om varför de haft en olåst elcentral bland lekande barn

Publicerad
17 dec 2019, 07:00

En uppmärksam mamma, tillika elektriker, har troligen räddat barn från en elolycka på ett stort lekland söder om Stockholm. Leklandet tar problemet ”på fullaste allvar”.

En osäkert placerad elcentral fick elektrikern och mamman Maria F Nilsson att nästan bokstavligen gå i taket på ett lekland söder om Stockholm.

Vid foten av en trappa, utanför ett rum med studsmattor, upptäckte hon en olåst elcentral som saknade såväl kapsling som ip-klass.

”Personalen är väldigt noggrann med att besökarna har på sig halkstrumpor, och det är säkert bra, men ett sådant här felmonterat elskåp är ju direkt livsfarligt!”

Maria F Nilsson, elektriker

Huvudbrytaren saknade beröringsskydd och skruvarna hade full spänning i tre faser – 230 volt och avsäkrad 63 ampere. Kablarna in och ut till centralen gick genom helt oskyddade hål.

– Vem som helst kunde sticka in armen där och få en kraftig stöt. I värsta fall få strömgenomgång och dö, säger Maria F Nilsson som lagt upp bilder på elcentralen i Facebook-gruppen Elfel.

Byggmissar kan få konsekvenser: Elfelet bakom strömgenomgångsolycka på Kungsbackaskola

När hon påtalade risken för personalen kom en vaktmästare och tejpade över ett av hålen in till elcentralen.

– De kan inte ha haft en riktig elbesiktning där. Ingen skulle ha släppt igenom detta, säger Maria F Nilsson som anmält anläggningen till Elsäkerhetsverket.

Enligt leklandet Exploria i Norsborg, som marknadsför sig som Sveriges största lekland, har elcentralen fått sin olämpliga placering efter en ombyggnation för cirka ett år sedan. 

Lätt att glömma saker: Får det verkligen se ut så här?

Tidigare försörjde elcentralen en lokal med karuseller och arkadspel. När lokalen byggdes om till trampolinpark höjdes golvet upp och då hamnade elcentralen i marknivå.

– Det är svårt att öppna luckan, så jag har nog hela tiden tänkt att allt är ok. Men jag är ju inte elektriker, säger en av vaktmästarna som Elinstallatören får prata med när vi ringer leklandet.

Leklandets chef, Susanne Pousette, meddelar några timmar senare att problemet är åtgärdat. Ett låst skåp har satts runt elcentralen.

– Vi tar sådana här problem på fullaste allvar, inte minst eftersom det är många barn som vistas därinne, säger hon.


Barn provar allt: Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

Maria F Nilsson tycker dock att leklandet borde ha reagerat tidigare. En kommentator i Facebook-gruppen Elfel skriver att han uppmärksammade personalen på problemet redan för 3-4 månader sedan. Inga åtgärder hade gjorts under den tiden.

– Det är skrämmande att det kan se ut som det gör. Många barn är därinne utan tillsyn, de är nyfikna och petar på allt, säger Maria F Nilsson.

– Personalen är väldigt noggrann med att besökarna har på sig halkstrumpor, och det är säkert bra, men ett sådant här felmonterat elskåp är ju direkt livsfarligt! tillägger hon.