Logga in

Fem tips för eljobb i skyddsrum

Publicerad
14 mar 2022, 12:15
| Uppdaterad
15 mar 2022

Fredsel, närvarostyrning och jordfelsbrytare? Skyddsrumsexperten Lars Gråbergs tipsar om fem saker elektriker inte får missa.

I Sveriges finns runt 65 000 skyddsrum, och många används till något helt annat i fredstid, kanske som förråd, garage, cykelrum, föreningslokal eller nattklubb. Den som gör installationer i en sådan lokal behöver känna till reglerna, men när MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, besiktigar skyddsrum upptäcks flera vanliga misstag,

Läs mer:
Tabbarna i skyddsrum som kan bli krångliga att rätta till

Lars Gråbergs.

Här tipsar MSB:s skyddsrumsexpert Lars Gråbergs om fem saker elektriker inte får missa.

1 Dra ingen “fredsel” i innerväggar

Alla skiljeväggar ska kunna rivas av lekmän utan specialverktyg på ett säkert sätt. Det innebär att väggarna måste de vara fria från fasta elinstallationer.

Säger fastighetsägaren att hen har tillgång till elektriker som kan utföra jobbet? Det spelar ingen roll. Demonteringen ska kunna göras av vem som helst.

2 Nya krav i gruppcentralen

Alla skyddsrum ska ha en separat gruppcentral som är direkt ansluten till byggnadens huvudcentral, det är sen gammalt. På senare år har instruktionerna för nyproduktion av skyddsrum uppdaterats, och numera ska det finnas minst två jordfelsbrytare. Dela upp förbrukarna i skyddsrummet på minst två grupper. Detta för att undvika att ett jordfel inte slår ut all el i skyddsrummet.

3 Eluttag men ingen wifi

Det ska finnas ett visst antal eluttag som de skyddssökande kan använda. Minst två dubbeluttag för varje påbörjat 60-tal skyddsplatser ska det vara, enligt skyddsrumsreglerna SR15.  

Tanken är att människor som söker skydd exempelvis ska kunna ladda ficklampa eller mobil. Några krav på internetuppkoppling finns däremot inte.

4 Missa inte manuell styrning

Vill fastighetsägaren ha närvarostyrd belysning och dörrautomatik i skyddsrummet som används som cykelgarage eller något annat civilt? Helt ok. Men se till att funktionerna kan ställas om till manuell drift vid skyddsrumsdrift. Omställningen ska gå att göra på ett säkert sätt av vem som helst.

Även uppvärmning ska gå att stänga av manuellt inifrån skyddsrummet.

Läs också om garaget i ett skyddsrum:
”Du kan nästan hänga upp en bil i infästningarna”

5 Kolla upp kraven

Ta reda på vad som gäller innan du göra någon form av arbetet i ett skyddsrum. Du kommer långt om du har som rutin att läsa avsnitten om elinstallationer i Skyddsrumsreglerna SR15.

MSB har även ett bibliotek med olika tekniska lösningar på hur exempelvis genomföringar för ledningar och rör ska utföras.

Känner du dig fortfarande osäker? Ta hjälp av någon av landets 300 utbildade skyddsrumsakkunniga.