Logga in

Marken blev spänningsförande – elchockade hund

Publicerad
28 feb 2022, 13:51

Schäfern Jori drabbades av strömgenomgång mitt framför ägaren Lena Nilsson. Händelsen väckte livlig diskussion om vilket elfel som låg bakom olyckan. Elsäkerhetsexperten Joakim Grafström har en idé om vad som kan ha hänt.

Text

För tre veckor sedan drabbades hunden Jori av strömgenomgång, något som Sveriges Radio var först med att berätta om. Lena Nilsson och hennes schäfer Jori var ute på promenad i Karlshamn när hunden plötsligt ramlade omkull. Chockerad trodde Lena Nilsson först att det var ett epileptiskt anfall men kände efter i pälsen för att se om Jori hade skadat sig någonstans.

Också om strömgenomgång
Bröt sig in i nätstation – drabbades av strömgenomgång

Ett annat elfel
Elfel i mäklarannons: ”Borde inte vara spänningssatt”

– Då snuddade jag vid hennes nos och fick en stöt. Jag försökte bära henne men hon väger 32 kilo, så det var lite svårt. Det var en lastbil och en sandbil där de båda förarna hade klivit ur sina bilar för att se vad som hade hänt.

Två minuter senare kom Lena Nilssons man för att köra dem och Jori till veterinären.

Veterinären konstaterade att Jori hade klarat sig utan skador. Några dagar efter händelsen kände Lena Nilsson först en oro för att gå på trottoaren av rädsla för att det skulle kunna hända igen. Det tog dock inte lång tid innan de promenerade på samma plats igen.

Lena Nilsson funderade på om det var något med elen redan i höstas när Jori gnällde till på samma trottoar.

– Det slog mig då att det borde bero på något med el, säger Lena Nilsson.

Hon ringde efter det till Karlshamn energi, som är ansvariga för elen, och berättade vad hon trodde. De undersökte platsen och kom fram till att det berodde på något fel med kablarna under marken.

Morgonen efter att Jori ramlade omkull syntes det en stor rund fläck på den annars istäckta trottoaren. Lena Nilsson ringde tillbaka till Karlshamn energi och berättade vad som hänt. Hon misstänkte att det berodde på spänning i marken. De beklagade olyckan och var tacksamma för att de fick reda på det. Dessutom stod de för veterinärkostnaderna. Karlshamn energi bröt spänningen men meddelar att de ännu inte har utrett felet.

I Facebookgruppen Elfel Kraft diskuteras varför hunden påverkats men inte människan. En teori som lyfts är att det blir en potentialskillnad mellan hundens tassar.

– Hunden har ett avstånd mellan tassarna som gör att det blir en större spänningsskillnad. Människor har gummisulor på skorna och två ben som är närmare varandra.

Det säger elexperten Joakim Grafström vid SEK Svensk Elstandard som förklarar att det är just därför Jori drabbades.

– Förmodligen har det inte blivit fullständig och stum kortslutning i en nedgrävd kabel. Det blir då istället en ljusbåge, som begränsar strömmen till ett värde som är lägre än säkringens märkström. Det medför att felet och spänningssättningen av marken kvarstår under lång tid.

En annan teori som tas upp är att fyrledare bär skulden. Det är enligt Joakim Grafström troligt eftersom det är vanligast vid dessa elinstallationer. Han säger dock att det är svårt att exakt peka ut orsaken till elfelet.

– Det är framför allt när man gräver i marken som sådant kan hända. En kabel som är nedgrävd går inte sönder av sig själv. Det är en väldigt udda händelse.

Mer om elinstallation
Varför sätts fyrledarsystem fortfarande in vid nyinstallation?

När vänner och bekanta till Lena Nilsson fick höra om olyckan var det många som tyckte att det lät galet och undrade hur det kunde vara möjligt.

Ska hundägare behöva vara oroliga för att deras hundar också drabbas av något sådant?

– I ett elektrifierat samhälle är det omöjligt att helt ta bort den risk som det finns för olyckor. Men jag tycker inte att hundägare behöver oroa sig, säger Joakim Grafström.