Logga in

Hur lossa trasig passdel utan att bryta spänningen?

Publicerad
17 jan 2022, 07:41

En passdelsnyckel med inbyggd kniv, det verktyget verkar som bortblåst från marknaden. Hur ska man då lösa reparationer i äldre centraler? Vi pratar med elektriker och en leverantör om problemet.

Under en längre tid har Anders Thuvesson i Floby, Västergötland, letat förgäves efter ett mycket praktiskt verktyg som han saknar. Det handlar om en så kallad passdelsnyckel med kniv, som används bland annat vid byte av passkontakter i elcentraler.

“Tillverkaren Westinsvets verkar ha lagt ner sin verksamhet. Vi hittar inte nyckeln på något av alla olika sätt vi har sökt”

Niklas Aronsson, produktchef elmaterial hos Ifö Electric

Räddningen i ett annat fall:
3D-utskrivna stumpsamlare: ”De fungerar underbart”

Försiktighet krävs:
Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden

Anders Thuvesson

– Verktyget har utgått 2018 och ingen av grossisterna har något exemplar på hyllan. Så tyvärr har jag inte fått tag på passdelsnyckeln. Problemet går naturligtvis att lösa med andra verktyg, men då i spänningslöst tillstånd på utrustningen, säger Anders Thuvesson.

Han hade tidigare passdelsnyckeln OW1 från Ifö Electric, men tappade bort den. En stor förlust, enligt Anders Thuvesson, som tyckte nyckeln var väldigt bra.

– Det unika var att den har små knivar i ena änden, så att man enklare kan lossa trasiga passdelar, säger han.

Även leverantören Ifö Electric, som saluförde den speciella passdelsnyckeln med kniv fram till 2018, har sökt men inte hittat den.

Niklas Aronsson

– Tillverkaren Westinsvets verkar ha lagt ner sin verksamhet. Vi hittar inte nyckeln på något av alla olika sätt vi har sökt, säger Niklas Aronsson, produktchef för elmaterial hos Ifö Electric.

På en grossists hemsida står att OW1 ersätts närmast av en annan nyckel med e-nummer 16 471 20. Den skiljer sig dock en hel del från OW1. Alternativet saknar den inbyggda kniven som kunde greppa i porslinet i passdelen och få loss den även om den var skadad.

– För montering är E-16 471 20 ett mycket bra verktyg, men för demontering av skadad passdel finns andra isolerade verktyg. Till exempel hylsor till spärrhandtag, och ibland kan isolerade spetstänger användas. Men vid minsta tveksamhet måste spänningen brytas inför arbetet, säger Niklas Aronsson.

Passdelsnyckeln OW1

I Facebook-gruppen Fluxio får Anders Thuvesson några råd om alternativa verktyg. Bland annat passdelsnyckeln Rapa875, som liknar E-16 471 20, och olika kombinationstänger. Någon tycker att flaktång är bäst.

Det finns även andra passdelsnycklar på marknaden, men de bör inte användas då centralen är spänningssatt. Niklas Aronsson tipsar om att isolerade verktyg kan finnas hos andra leverantörer som Ragnar Stålskog, SABP och Sahlins.

Annat branschbryderi:
Knorr eller inte knorr på PEN-ledaren?

Skulle en möjlighet vara att återskapa den praktiska passdelsnyckeln med en 3D-printer?

– Det tror jag blir svårt, eftersom verktyget har ingjutna metalldelar. Kanske någon behärskar det, men inte jag, säger Anders Thuvesson.