Logga in

Elfelskalendern lucka 18: ”När jag öppnade centralen trodde jag knappt mina ögon”

Publicerad
18 dec 2021, 06:00
| Uppdaterad
14 dec 2021

”Grannen skulle ­tapetsera om och behövde lossa den tvåpoliga brytaren till ­värme­pumpen från väggen. För att stoppa pumpen började han plocka ur säkringar. Till slut hade han tagit ur alla säkringar i hela centralen. Men när pumpen gick trots det ringde han till mig.

När jag öppnade jag centralen trodde jag knappt mina ögon, det var helt sanslöst. ”Installatören” hade påstått sig vara behörig elektriker vilket naturligtvis inte var nära sant, han hade brutit elen ute i stolpen för att göra inkopplingen på ett ”säkert sätt”.

Gårdagens lucka:
Elfelskalendern lucka 17: ”Nollplinten har således använts som kopplingdosa”

Mer hisnande elfel
Livsfarliga elfel i Carina Bergfeldts nya stuga

Lägger man in matningen på fasskenan blev det i detta fall 16 A på 1,5 kv, säk 2 i övre raden var ju ledig, ledarna låg klämda på fasskena 2, ingången klipptes nästan av huven, med mera. Det var helt klart gjort utan egenkontroll. Det fanns ganska många allvarliga fel för att inte säga ”kriminell installation”. Jag gjorde om installationen så att den är både laglig och säker. Denna installation var i cirka 2 år. Har inte namnet på ”elektrikern” men man får verkligen hoppas att han har bytt yrke numera.” Foto och bidrag: Ronnie Olofsson

19 KRIMINELL INSTALLATION. Foto: Ronnie Olofsson
Originalbilden.