Logga in

Elfelskalendern lucka 17: ”Nollplinten har således använts som kopplingdosa”

Publicerad
17 dec 2021, 06:00
| Uppdaterad
13 dec 2021

Kunden hade nyss flyttat in i sin nya villa och i det tillhörande Attefallshuset tyckte han att elen inte riktigt stämde. Bland annat fungerade inte luftvärmepumpen (de avklippta kablarna nere till höger i bild) och arbetsbrytare saknades.

Från central inne i huset var det 3×2,5 draget och denna var ansluten i huvudbrytaren varav L1 går till den första C16 och sen vidare upp på nollplinten. Nollplinten har således använts som kopplingdosa. Nollan går till andra C16 som växlar till jordkabel och sedan upp till jordplinten. Jorden går till tredje C16 och slutar där. Hela byggnaden har jordade uttag monterade, men utan jord ansluten. Foto och bidrag: Johan Björk

En gammal goding
En riktig elektriker ska klara att koppla en X-plint, men…

Gårdagens lucka:
Elfelskalendern lucka 16: Schweizerosten

20 NOLLPLINT SOM KOPPLINGSDOSA. Foto: Johan Björk
Originalbilden.