Logga in

Ny bok tar upp placering av eluttag

Publicerad
18 nov 2021, 10:10

Var ska eluttag sitta? Placeringen ingår inte längre i svensk standard men är kunskap som alla elektriker har. ”Många vill ändå ha en handbok i bilen som referens.” Det säger Johan Lysholm på IN Förlag.

– Tidigare gav en grossist ut en liknande bok som alla ville ha i bilen, men den ges inte ut längre. Elektriker gillade att ha den där boken och nu har vi tagit fram en liknande produkt på nytt. 

Ledarskap
”Du är den sämsta chef jag någonsin haft”

Läs också:
”Lysrör och vindturbiner delar många problem”

Det säger Johan Lysholm, projektledare för Teknikhandbok El och Tele på IN Förlag. Boken är en ringbunden kloss på 600 sidor. Inget man stoppar bakfickan men smidig nog att ha i bilen. 

– Köper man boken får man också tillgång till materialet digitalt både på en webbplats och i en app för den som hellre läser digitalt i datorn, telefonen eller plattan.

Boken omfattar 14 kapitel och innehåller allt ifrån ellära av den sort som lärs ut på gymnasiets El- och energiprogram till ett refenskapitel med elsymboler. Däremellan finns både teoretiska och praktiska kapitel. Johan Lysholm tror att många elektriker och teletekniker  kommer gilla de illustrerade kapitlen med tydliga måttangivelser.

– Det räknas som vedertagen branschpraxis hur eluttag ska placeras. Men för den som är ny eller bara vill ha ett referensmaterial för sig själv eller för att visa för sina kunder, tror jag att kapitlet ”Placering av el- och kommunikationsuttag i bostadshus” kommer vara till stor hjälp, säger Johan Lysholm. 

Läs också:
Elförlaget börjar med E-böcker

Där kan man till exempel se avstånden från tak till eluttag ovanför fönster men också olika placeringar i kök, vid hemarbetsplats, badrum med mera. 

Andra kapitel går på djupet i frågor som nätuppbyggnad i fastigheter, skillnad mellan olika installationsmiljöer och Kabeldimensionering.