Logga in

Får vi elektriker besiktiga anläggningar?

Publicerad
17 nov 2021, 08:42

­Fråga: Vi har fått frågan om vi kan kolla elen på olika anläggningar, lite som en elbesiktning. Kan vi som elektriker göra det eller behövs det en speciell utbildning?

Svar: Enligt elsäkerhetslagen ska innehavaren kontrollera och underhålla sin elanläggning så att den förblir säker över tid. Det här behöver många innehavare hjälp med. En del vet inte alls om sitt ansvar, och andra hinner inte med att uppfylla det. Att utföra besiktning av elanläggningar är helt klart en tjänst som många elinstallationsföretag skulle kunna erbjuda. Faktum är att det är en riktigt bra affärsidé samtidigt som vi får säkrare elanläggningar.

de ville kika närmre, men …:
Vi får inte se vårt ­egenkontrollprogram – är det ok?

Läs också:
”Egenkontrollprogram är bara tjafs”

Det som styr vad ni kan besikta är er kompetens. Ni behöver inte ha någon utpekad utbildning, men självklart behöver ni vara insatta i hur elanläggningen fungerar, hur eventuella kontroller och mätningar ska utföras och även ha koll på regelverken.

”Ett tips är att ta hjälp av Elsäkerhetsverkets handbok för anläggningsinnehavare och checklistorna i kapitel 6.”

En elanläggning kan ju vara allt från en sommar­stuga till en fullstor industri.
Ett tips är att ta hjälp av Elsäkerhetsverkets handbok för anläggningsinnehavare och checklistorna i kapitel 6.

Jag vill sist flika in att den här typen av besiktning inte ska blandas ihop med de besiktningar som försäkringsbolagen många gånger kräver och som enbart kan utföras av Elektriska Nämndens besiktningsingenjörer.

Har du en fråga till Cecilia Axelsson?

Mejla din fråga direkt till cecilia.axelsson@potentiale.se
Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och göra urval i insända bidrag. Insända bidrag kan publiceras anonymt.