Logga in

”Viktigt att kolla vad man har för matning in”

Publicerad
26 aug 2019, 08:06

En bild på fyra olikfärgade kablar i en dosa väcker het diskussion i Facebook-gruppen Elfel. Kunskaperna om enfas och trefas är för dåliga, menar trådskaparen.

Vid ett stambyte i ett miljonprogramshus upptäckte elektrikern Tommy Sjöberg, Eskilstuna, den riskfyllda elinstallationen. Under en renovering på 1990-talet hade någon lagt till en eldragning för torktumlare och skapat en tvåfasgrupp på enfascentralen.

Mer om el i miljonprogramshus: Miljonprogram vill ha smidig kabel

– Det är viktigt att kolla vad man har för matning in. I det här fallet är det enfas 230 Volt till lägenheterna, vilket är ganska vanligt i miljonprogramshus, säger Tommy Sjöberg.

Faran med den upptäckta installationen är att nollan kan bli överbelastad, vilket leder till varmgång och i värsta fall brand. Så hade också skett på ett ställe i huset där en vit kopplingsplint brunnit. Detta hade åtgärdats genom att byta pol och klippa bort den brända delen av kabeln.

”Jag är förvånad över att många är så osäkra. En fråga som ställs är ”vad är felet?”. För den som vet något om trefaslära borde det vara uppenbart”

Tommy Sjöberg, elektriker i Eskilstuna

Grundproblemet som orsakat installationsmissen är dåliga kunskaper om trefas och enfas, menar Tommy Sjöberg. Den som gjort installationen i miljonprogramslägenheten har missat att kolla om det var trefas eller enfas in till lägenheten. Inkopplingen av torktumlaren har gjorts i tron att det var trefas.

Så får du koll på elprylarna: Dolda branschproblemet: ”Alla vitvaror hamnar på samma fas”

– Ett enkelt sätt att kolla om det är enfas eller trefas är att titta på hur spisen är inkopplad. Om den är på enfas så är det enfas i lägenheten. Det går förstås också att kolla i elcentralen, säger Tommy Sjöberg.

I Facebook-tråden ställs många frågor och ges olika förslag till lösningar. Tommy Sjöberg oroas av att en hel del kommentatorer verkar vara ute och cykla.

– Jag är förvånad över att många är så osäkra. En fråga som ställs är ”vad är felet?”. För den som vet något om trefaslära borde det vara uppenbart, säger han.

”Sedan kunde man önska att det blev trefas överallt i hela Sverige, det vore praktiskt, men det handlar förstås om kostnader”

Tommy Sjöberg

Hans egen lösning på problemet i miljonprogramslägenheten var att dra ur den extra fasledaren och behålla enfas i dosan. I samråd med fastighetsägaren drogs sedan kabel fram direkt från elcentralen till en ny anslutningspunkt, för att öppna möjligheten att installera både tvättmaskin och torktumlare.

Mer om faser: Brandrisk – eller inte?!

En alternativ lösning hade varit att montera en tvåpolig säkring i elcentralen och dra fram två fasledare och två neutralledare. När matningen till dosan går direkt från centralen innebär då en eventuell förväxling av neutralledare ingen risk. Dessutom skapas allpolig brytning av dosan.

– Sedan kunde man önska att det blev trefas överallt i hela Sverige, det vore praktiskt, men det handlar förstås om kostnader, säger Tommy Sjöberg.