Logga in

Efter tredje solcellsstölden: ”Man blir uppgiven och ledsen”

Publicerad
21 apr 2021, 15:02
| Uppdaterad
10 nov 2022

I Kristianstad finns en Sveriges största solcellsanläggningar. Det är bara en månad sedan den blev av med 100 paneler och natten till söndag slog tjuvarna till igen. Den här gången blev de avbrutna.

Natten till söndag upptäckte en väktare att någon monterat ner paneler från C4 Energis stora solcellspark, det rapporterar Kristianstadsbladet. Även polis tillkallades och stölden avbröts men tjuvarna kom undan.

— Någon har varit inne och börjat montera ner paneler. Det är 26 paneler, säger vd Göran Thessén till tidningen.

Andra stölden | Mars 2021
Solcellspark bestulen igen – över hundra paneler borta

De byggde solcellsparken
4 MW-park byggs vid Lägsta punkten i Kristianstad

Det här är tredje stölden riktad mot den stora solcellsparken vid Lägsta punkten intill E22:an i Kristianstad. Med 10 000 paneler har den en effekt på 4MW.

Så sent som för en månad sedan blev parken av med 100 paneler och även kort efter invigningen i höstas stals paneler till ett värde av en kvarts miljon kronor.

C4 Energi har förbättrat skalskyddet och det går inte längre att köra in i parken med fordon. Vid den senaste stölden i helgen hade tjuvarna klippt upp ett hål i stängslet mot E22:an och sedan burit ut paneler.

Svårt förena lönsamhet med korrekt installation
50 solcellsinstallationer på raken gick back …

— Vi har betydligt mycket mer skydd på olika sätt. Det innebär att de inte har många minuter på sig att montera ner, säger Göran Thessén till Kristianstadsbladet.