Logga in

”Alla är nog lika paffa som jag”

Publicerad
23 mar 2021, 11:16
| Uppdaterad
30 mar 2021

Elektrikern Shams Mahmud höll på att trilla baklänges då han skruvade loss en anslutningsdosa där det tidigare suttit en tvättmaskin. Hans bild på den märkliga Wago-kopplingen har gett ”all time high” i Facebook-gruppen Elfel.

Bilden på en märklig koppling med Wago-klämma har lett till en flodvåg av kommentarer och likes i Facebook-gruppen Elfel.

– Det här är så unikt, så alla är nog lika paffa som jag, säger Shams Mahmud, elektriker som lagt upp bilden i Elfel.

”Det här överträffar min fantasi. Jag skulle inte ens ha kunnat tänka ut en sådan användning.”

Han stötte på den överraskande kopplingen under en renovering av tomställda hyreslägenheter i södra Stockholm. Wago-klämman satt under kåpan för den tidigare tvättmaskinsanslutningen. Inget konstigt med det – om klämman med två hål hade använts som det var tänkt.

Läs också: Diskussion sedan länge
Oenighet kring varför Wagoklämmor brinner

Läs också: Många kritiska till snabbkopplingar
”Stor risk” säger Elsäkerhetsverket om elektrikers video – men tillverkarna är kritiska

– Jag trodde verkligen att jag hade sett alla fel som var möjliga att göra med Wago, men ack vad fel jag hade, säger Shams Mahmud.

De två ledningarna var inte dragna genom klämmans hål, utan under locket. Shams Mahmud vet inte om klämman faktiskt har använts på det sättet. Men om det var så fanns stor risk för brand – om inte säkringen hunnit lösa ut.

”Känns ju som en konstruerad bild” lyder en kommentar i Facebook-tråden. Men det är det inte, lovar Shams Mahmud.

Läs också: Mer om Wago-kopplingar
Det var det här med färgvalet…

– Det här överträffar min fantasi. Jag skulle inte ens ha kunnat tänka ut en sådan användning, säger han.