Logga in

”På ett ställe var timern till och med fastlåst med silvertejp”

Publicerad
23 mar 2020, 08:16

Inte bara elbilsladdning leder till långvarig belastning av schukouttag. Besiktningsingenjören Patrik Uddmark, som gjort många EN-besiktningar av förskolor, har hittat en annan bov i schuko-dramat.

Vid ungefär vartannat torkskåp på de förskolor som Patrik Uddmark besökte under ett år, för att göra EN-besiktningar, stötte han på brända schukouttag.

– Ett uttag hade smält ihop helt, så jag behövde dra ut det med tång och fick då även med locket på uttaget, säger Patrik Uddmark, besiktningsingenjör hos Cattegatt Consult i Halmstad.

”Det är inte bara elbilars långa belastning som är tuff för schukouttag. Det finns även annat man måste vara försiktig med.”

Patrik Uddmark, besiktningsingenjör hos Cattegatt Consult.

Mer om schukouttag: Den farliga laddningen

Han har noterat att personalen på förskolorna ofta låter torkskåpen, som är på 2 300 Watt, gå kontinuerligt hela eftermiddagarna. Vanligtvis är värmen på max, för att alla kläder ska hinna torka.

– På ett ställe var timern till och med fastlåst med silvertejp, berättar han.

De flesta manualer till torkskåp upplyser dock om att timern ska sättas på högst två timmar vid maxtemperatur. Möjlighet finns att vrida timern upp till fyra timmar, vilket går bra om man använder lägre temperatur.

– När jag berättar det här för personalen har jag mötts mest av förvåning: oj, kan det verkligen vara så? säger Patrik Uddmark.

Handhavandet viktigt: ”Personer som tror att de har nödig kännedom kan missuppfatta”

Det är inte bara förskolor som drabbas av brända schukouttag vid torkskåpen, även om belastningen av småbarns blöta kläder är hög.

Bild på ett bränt schukouttag vid ett torkskåp i en hyrstuga i Sälen engagerar många i Facebook-gruppen Elfel. Ilska riktas mot husägaren, men troligen är det de många hyresgästernas handhavande som orsakat felet.

Mer om vitvaror: Därför brann elen till diskmaskinen

Patrik Uddmark påminner om att det alltid är användarens ansvar att läsa manualen, så att det inte händer något farligt. Samtidigt tycker han att det gärna kunde få finnas lite hjälpande information på produkten. Exempelvis en klisterlapp från tillverkaren, eller verksamhetsansvarig, om torkskåpets begränsningar.

– Dessutom visar ju det här att det inte bara är elbilars långa belastning som är tuff för schukouttag. Det finns även annat man måste vara försiktig med, säger han.