Logga in

Miljonböter för Kurravaara-olyckan som dödade 25-åring

Publicerad
4 mar 2020, 10:42

Mannen drabbades av strömgenomgång under ett rutinarbete på en transformator. Vattenfall accepterar böter i miljonklassen.

Den tragiska elolyckan inträffade i oktober 2018 i Kurravaara i Kiruna kommun. Elinstallatören har flera gånger tidigare skrivit om hur den 25-årige elkraftsteknikern drabbades av en strömgenomgång när han utförde arbete på en högspänningstransformator. Mannen, som var anställd på Vattenfall Services, fördes med ambulans till Kiruna Sjukhus där han vårdades. Men hans liv gick inte att rädda.

Enhetschefen om Kurravaara: Dödsolyckan inträffade under rutinåtgärd

Nu har Vattenfall accepterat åklagarens begäran om en företagsbot på två miljoner kronor. Det rapporterar flera lokala tidningar. Enligt polisutredningen har Vattenfall Services av oaktsamhet åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen ålegat bolaget till förebyggande av ohälsa och olycksfall.

– Jag yrkade på två miljoner som Vattenfall nu har accepterat, det är hedervärt gjort av Vattenfall, inget tjafs med andra ord, säger kammaråklagare Åse Schoultz till Norrländska Socialdemokraten.
Det rör sig om en företagsbot, vilket innebär att pengarna går till staten.

Läs mer: 19-åring skadades allvarligt av en ljusbåge – nu döms Serneke