Logga in

Gissade du rätt om skadade kabeln?

Publicerad
19 aug 2019, 06:00

Många misstänkte att en gräsklippare var boven. Men vår expertkommentator kände igen felet direkt – han har hittat samma typ av elfel därhemma.

“Vem gissar rätt?” skrev Tommi Peltonen och laddade upp en bild på en skavd, skadad och klämd kabel i Facebookgruppen Elfel. Sedan gick spekulationerna i gång. Många misstänkte att en gräsklippare var boven i dramat. Eller en robotgräsklippare. Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg kan förstå att många tror att kabeln har varit installerad utomhus.

Läs mer: Åtta slangar in i dosan – nytt rekord…?

– Vi kan se i skadan att kopparledarna har färgats gröna av ärg, och det kan fukt kan ha hjälpt till med, säger han.

Men scrollar man ner bland kommentarerna så avslöjar Tommi felorsaken. Det är gnagare som har varit i farten, något som flera också har gissat på.

Den här kabeln hade dragits igenom en lättare mellanvägg inomhus, till en spis i ett kök. Sedan har gnagare gett sig på kabeln inne i väggen och knaprat sig igenom isoleringen ner till kopparledarna. Inte bra alls. Men dessvärre inte helt ovanligt.

– Möss och råttor har en fallenhet för att gnaga på plats. Och om kabeln ligger i en mellanvägg utan skyddsrör blir den ett lätt byte för skadedjuren. Jag hittade liknande fel i mitt eget hus när jag renoverade köket, säger Henric Hagberg.

Läs mer: ”En av de värsta elcentraler jag sett”

I hans kök hade mössen gnagt sig igenom flexslangen och tuggat i sig isoleringen på både den bruna och den gulgröna FK:n. Men inte den blå.  

Att mössen ratade den blå neutralledaren var ju lite märkligt. Så när Henric Hagberg besökte en mässa tog han upp frågan med en representant från en kabeltillverkare. Och för honom var det ingen nyhet att gnagare kan dissa blått.

– Kabeltillverkaren trodde att det berodde på ett ämne som ger kabeln den blå färgen. Att det skulle smaka mindre bra, berättar Henric Hagberg.  

Om den tesen stämmer låter vi vara osagt, men att skadedjur ger sig på elledningar är inte trevligt. Extra problematiskt blir det när angreppet sker inne i en vägg på det här sättet. En glappkontakt eller kortslutning mellan ledarna kan leda till timmar av felsökande och säkringsbytande. Eller i värsta fall risk för brand.

Läs mer: En och en halv elcentral blir sågad

– Det kan också vara så olyckligt att gnagaren får sig en strömgenomgång, och om den lägger sig och dör inne i väggen skapas en otrevlig odör, varnar Henric Hagberg. 

Så här lyder hans råd till elektriker som lägger kabel eller rör/slang i väggar: Försök alltid att göra det så svårt som möjligt för gnagarna att komma åt – trots att det är svårt. Detsamma gäller på platser där man misstänker att det kan finnas skadedjur.

Henric Hagberg tipsar om rekommendationerna för installationer på lantbruk, som har tagits fram av Svenska Brandskyddsföreningen och Elsäkerhetsverket. Där beskrivs hur man ska gå tillväga för att göra installationen så gnagarsäker som möjligt.

– Det kan vara en god idé att ha med sig delar av rekommendationerna även vid andra installationer än lantbruk. Men givetvis inom rimliga nivåer, säger han. 

Läs mer: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

På längre sikt ser Henric Hagberg en ny typ av produkt som ett bra skydd för den här typen av elfel: ljusbågsdetektorer eller AFDD:er (Arc Fault Detection Device) som de också kallas.  En AFDD känner av om en ljusbåge uppstår i en elektrisk krets. Då sker en frånkoppling för att förhindra bränder. Det finns tillverkare som bygger in dvärgbrytare, AFDD och jordfelsbrytare i samma produkt. Andra tillverkare erbjuder AFDD:n som ett komplement till jordfelsbrytaren.

På den amerikanska marknaden och i Tyskland har AFDD:n funnits ett tag. Men i Sverige är den fortfarande relativt ny.