Logga in

Dina gamla takpannor kan kläs in i solceller – och 6 andra solceller som ser ut som vanliga tak

Publicerad
3 jun 2019, 15:00
| Uppdaterad
6 sep 2021

Låt tunnfilmen följa takkupornas form och voilá – ditt gamla tak blir ett solcellstak. Det finns allt fler solceller som ser ut som vanliga tak att välja på. Här är sex exempel.

Svenska Midsummer lanserade i mitten av maj en helt ny typ av integrerad solcell som passar på nya såväl som befintliga tak. Det är en böjbar solpanel i tunnfilmsteknik som kan monteras ovanpå den tvåkupiga takpannan Palema från Bender. Varje sådan solpanel, som heter Palema Sunwave, motsvarar fem pannor i bredd.

Solklipp:
Johan sparade pengar på att välja solceller som ser ut som ett vanligt tak

Ingen åverkan på undertaket krävs, och monteringen ska vara enkel. De tunna solpanelerna följer takkupornas form, och låses på plats med hjälp av clips. Panelerna seriekopplas rad för rad med kablar som följer med Benders paket. Där ingår även växelriktare och övrig utrustning. De första panelerna ska levereras i oktober, men det går att beställa redan nu.

Bender är långt ifrån ensamt om att erbjuda solcellstak som ser ut som vanliga tak. Här är fem andra varianter som gör tjänst som både klimatskal och elproducent. Alla har en sak gemensamt. Installationen ska göras av ett företag som finns registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen elproduktionsanläggningar.

Lantbruk
Hur många elfel kan man göra när solceller installeras?

Midsummer Solar Roof
Förutom samarbetet med Bender erbjuder Midsummer även ett solcellstak i falsad plåt. Det heter Midsummer Solar Roof och ersätter den tidigare produkten Clix by Midsummer. Plåten är numera i samma bredd som solpanelen, vilket ökar effekten per kvadratmeter samtidigt som det blir snyggare. Företagets 2 mm ”tjocka” tunnfilmssolceller integreras på plåten i fabriken.

Ny tjänst ska svara på frågan:
Hur mycket solceller ska jag ha?

SoltechShingel och Roof
Svenska SolTech erbjuder den integrerade solcellspanelen Shingel, som passar ihop med Benders platta takpanna Carisma. Panelen i tunnfilmsteknik har samma mått som fem vanliga pannor i bredd.

Från Soltech kommer även uppföljaren Roof som är dubbelt så stor som Shingel. Den motsvarar tio vanliga betongpannor: två pannrader på höjden och fem pannor på bredden.

Sex risker som installatören ska ha koll på:
Har du koll på skorstenseffekten?

Obos/Hanergy
Bostadsutvecklaren Obos installerade i fjol glaspannor med tunnfilmssolceller från kinesiska Hanergy på fem Myresjöhus i Sollentuna utanför Stockholm. Syftet var att testa tekniken. Slutsatsen blev att solcellsfunktionen och elinstallationen fungerade väl. Men pannorna behövde förbättras när det gäller att skydda mot regn, vind och snö. Nu har solpannorna modifierats och offereras till utvalda Myresjöhuskunder.               

Rustabos Nibra
Takföretaget Rustabo i Falun lanserade ifjol tegelpannan Nibra med integrerade solceller. Elinstallatören följde i fjol med en elektriker från Sjöströms el som installerade tekniken.Sedan dess har cirka 50 soltaket monterats.

Lindab SolarRoof
Plåtföretaget Lindabs har lanserat det solcellstaket Solarroof, ett plåttak där flexibla tunnfilmssolceller har limmats fast. Taket kommer att kunna köpas från Lindab, bygghandeln eller plåtslagerier.

Missa inte:
Nio saker du kanske inte visste om solcellsinstallationer

Några produkter har försvunnit från marknaden sedan Elinstallatören i fjol listade sju solceller som ser ut som vanliga tak. Nyedal Solenergi i Halmstad erbjöd tidigare Solpannan, en slät betongpanna integrerad med solceller i monokristallint kisel. I början av året förvärvade Soltech Energy majoriteten i bolaget, som lade ner arbetet med Solpannan för att i stället gå vidare med SolTechs Shingel och Roof.

Takföretaget Monier lanserade ifjol integrerade solpaneler på mässan Nordbygg. Det rörde sig om traditionella monokristallina solcellspaneler, men de monteras inte ovanpå taket som i vanliga solcellsinstallationer. I stället skulle panelerna läggas direkt på bärläkten och gör tjänst som både ytskikt och solelproducent. Men företaget har förnärvarande lagt satsningen på is. Orsaken är att företagets amerikanska systerbolag har valt en annan typ av lösning.

Är installatörerna på väg att missa tåget?
Därför ska du satsa på solceller

Hur fungerar soltak?

Vad är soltak?

Takpannor som fungerar som både klimatskal och elproducent är en snabbt framväxande trend. I Sverige säljs flera varianter av soltak eller integrerade solceller som de också kallas. De tillverkas i många olika material som tegel, glas, plåt och betong.

Vad kostar soltak?

Integrerade solcellspannor används främst vid takomläggningar eller när nya hus byggs. Kostnaden kan då bli lägre jämfört med att först lägga ett vanligt tak och sedan installera traditionella solceller ovanpå det. Samtidigt sparar man materiel och monteringstid. På ett befintligt tak blir det oftast billigare att välja traditionella solcellspaneler.