Logga in

Jämställdhet och snabb klamring prisas

Publicerad
7 maj 2019, 12:15

Amanda Swedsudde kammade hem Schneiderfondens förstapris för sitt arbete för jämställdhet. Dan Lundqvist belönas för sin innovativa klammer som underlättar elinstallationer.

– Priset betyder enormt mycket. Det visar att det jag gör har ett värde för branschen, sade en stolt Amanda Swedsudde efter att ha tagit emot Schneiderfondens stipendium på 35 000 kronor på Elffack i Göteborg på tisdagseftermiddagen.

Läs mer: Amanda vill vaccinera eleverna mot machokultur

Amanda Swedsudde från Segersäng, Nynäshamn, belönas för sitt starka engagemang för jämställdhet inom branschen. Hon har tidigare jobbat som elmontör och elkonsult. Idag arbetar hon med jämställdhet på Sweco och driver ett eget företag som föreläsare inom normer, diskriminering och makt främst riktat mot byggbranschen. Prispengarna ska hon använda till att vidareutbilda sig, bland annat genom en kurs i genusvetenskap med koppling till teknik och ingenjörer. Hon vill även bygga ut sitt nätverk för att nå ut till fler kunder, skolor, organisationer och företag.

Läs mer: Clas Ohlsons elektriker överbokades direkt

Dan Lundqvist på Bravida i Skellefteå tilldelades årets andrapris för sin innovativa fästklammer som underlättar elinstallationer. Idén föddes redan för 5 år sedan när Dan jobbade på ett bygge.

– Jag störde mig på att det var så jobbigt att klamra och när jag kikade på kollegerna såg jag att de hade samma problem. Så jag började fundera på hur man skulle kunna underlätta jobbet, säger Dan Lundqvist.

Han utvecklade en prototyp därhemma som fungerade bra. Sedan låg innovationen i träda en period – tills han hörde talas om att Schneiderfonden skulle dela ut stipendier på Elfack. Då köpte han en billig 3d-skrivare, skrev ut några prototyper coh skickade in sitt bidrag. 

 Juryn nappade och tycker att idén ger snabb och bra klamring som minskar svårigheter med att bland annat fästa rör som ligger ovanpå glespanelen i taket, dra om el och låsa rör vid genomgångar i reglar och väggar.

Stipendiepengarna på 15 000 kronor ska han anväda till att låta en testgrupp, kollegerna på Bravida, testa klammern. Han ska även skriva ut nya prototyper i ett mer flexibelt material.

– Om fem år hoppas jag att det är en produkt som finns på marknaden och underlättar arbetet för elektriker, säger han.

Schneiderfondens stipendier ut delas vartannat år i samband med Elfack. Fondens sponsorer är Schneider Electric, Installatörsföretagen och Elektrikerna, SEF. Syftet är att uppmuntra innovation och nya idéer på elinstallationsområdet.

Quiz: Har du koll på potentialutjämning?